Baby 1 Oct 2019 Paulien

Hoe creëer je een slaapritueel om je baby makkelijker in slaap te laten vallen?

Baby’s zijn een onbeschreven blad: ze moeten alles nog leren over de wereld. Bovendien is hun biologische klok nog niet goed afgesteld. Als het donker wordt, bijvoorbeeld, weten wij dat het tijd is om te gaan slapen, maar dat begrijpt jouw baby nog niet helemaal.

Om je kleintje te leren de link te leggen tussen de nacht en slapen, is het belangrijk om slaaprituelen te installeren. Zo leert je baby dat de dag voorbij is en dat de nacht begint. Noem het een “slaaptraining”. Die zorgt ervoor dat je baby rustig kan worden en kan wennen aan het idee van een biologische klok.

Wat is het ideale slaapritueel?

Om een goed ritueel te ontwikkelen, is het belangrijk om een vast aantal gewoontes te bepalen voor het slapengaan. Het makkelijkste is de tijdsduur: trek maximum een halfuur uit voor een slaapritueel. Het mag geen activiteit op zich worden.

Het moeilijke is dat je het slaapritueel consequent moet uitvoeren: doe het elke dag op exact dezelfde manier. Ook al kan je niemand dwingen om te slapen, en zeker een baby niet, toch kan je goede slaapgewoontes ontwikkelen. En dat doe je liefst zo snel mogelijk.

Voor je het ritueel samenstelt, moet je eerst zeker zijn dat alle voorwaarden voor een goede nachtrust aanwezig zijn.

Kies om te beginnen een vaste slaapplek voor je baby. Experimenteer een beetje om te weten of die plek heel stil moet zijn of dat een beetje geluid misschien welkom is. Moet het helemaal donker zijn of is een beetje licht oké?

Zorg er alleszins voor dat speelgoed ver weg uit de buurt van je baby ligt. Dat is de klassieke valstrik die je wil vermijden.

Het slaapritueel voor het slapengaan

Kies een slaapritueel dat je baby rustig maakt voor het slapengaan: een badje geven, een verhaaltje voorlezen, een avondflesje klaarmaken, eventueel aangevuld met Baby Cereals Good Night, een slaapliedje zingen of een beetje knuffelen. Elke ouder heeft zo wel een geheim trucje.

Doe verder echt geen moeite om origineel te zijn: de klassiekers werken dikwijls nog het best. Volg gewoon je instinct en doe die dingen waar je baby het beste op reageert. En vooral: herhaal ze elke dag in exact dezelfde volgorde.

Tot slot: hoe sneller je baby vanzelf in slaap valt, hoe beter. Leg hem of haar dus in het bedje wanneer hij of zij nog wakker is en vermijd dat ie in slaap valt tijdens de laatste voeding.

Het zal je niet verbazen dat dit een werk van lange adem is. Maar ook hier geldt: de volhouder wint.

In samenwerking met Nestlé

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Hoe creëer je een slaapritueel om je baby makkelijker in slaap te laten vallen?
Sluiten