Baby 8 Mar 2021 Sofie Van Rossom

Slaapregressie: Als je kindje plots slecht slaapt

Na eindeloos veel gebroken nachten slaapt je kindje eindelijk door. Jij dacht het slaaptekort wat in te halen, maar plots beginnen de slaapproblemen gewoon opnieuw? Even volhouden mama, de slaapregressie is tijdelijk. Al zijn er wel zaken die je kan doen, zo vertelt slaapcoach Nathalie Schittekatte van Snuggles and Dreams.

“Slaapt je kindje plots slecht? Dan heeft hij misschien veel indrukken te verwerken van overdag. De eerste keer naar de dierentuin gaan bijvoorbeeld, dat is nogal een avontuur, maar dan blijft het meestal bij één slechte nacht. Een echte slaapregressie kan makkelijk een week of twee weken duren, en hangt meestal vast aan fysieke of mentale mijlpalen. Als kindjes mobieler worden bijvoorbeeld: als ze leren rechtop zitten, als ze kunnen staan… Ze worden plots wakker in kruippositie en schrikken zich natuurlijk een bult (lacht).

Een slaapregressie kan op alle leeftijden voorvallen, maar de beruchtste is die op 4 maanden. Neurologisch maken ze dan een grote sprong. Voor het eerst praten kan ook zo’n mijlpaal zijn, en rond 8 à 9 maand duikt de verlatingsangst op, met een volgende piek op 12 maand en nog eentje op 15 maand. Sommige kindjes hebben er minder last van, dat zijn de ‘waaghalzen’ die gerust een hele dag kunnen spelen zonder naar mama en papa te vragen, maar andere zijn verlegen en willen liever bij jou blijven. Zulke kindjes ondervinden dan ook meer last ’s nachts. Het gebeurt vaak dat kindjes plots echt niet meer willen gaan slapen, omdat ze maar al te goed beseffen dat jij nog wel bestáat als je weggaat. En ze hebben ook al snel door dat je terugkomt als ze beginnen te huilen.

Hoe kan je dan best reageren?

Het is belangrijk om er wel aan toe te geven, omdat je kindje natuurlijk gerustgesteld mag worden, maar je moet zien dat je niet te veel ineens gaat doen. Het is een logische reactie: je wil liefst zo snel mogelijk weer slapen, zeker als je de dag erna moet werken, dus haal je alles uit de kast om het probleem op te lossen. Letterlijk. Een melkflesje (of borstvoeding), een andere knuffel, Perdolan… Je mag gerust eens gaan checken of alles oké is en je kindje troosten, maar het is wel belangrijk om het kindje nog steeds zelfstandig in slaap te laten vallen. Concreet wil dat zeggen dat je de kamer verlaat als je kindje nog wakker is. Anders kan het zijn dat je een nieuwe slaapassociatie creëert, wat het probleem veel groter maakt dan het oorspronkelijk was. Voor je ’t weet zit je bijvoorbeeld terug met nachtvoedingen, terwijl dat eigenlijk niet nodig is. Als je kindje ervoor goed sliep, mag je er echt vanuit gaan dat hij niet ineens extra voedingen nodig heeft. Zoals gezegd zouden slaapregressies niet langer dan 2 weken mogen duren. Duren ze veel langer? Dan kan het zijn dat er (opnieuw) sprake is van een slaapassociatie en het kindje terug afhankelijk is geworden van iets of iemand om in slaap te vallen. Geen paniek, ook dan kan je je kleintje terug die gezonde slaapgewoontes aanleren.”

Je vindt Snugglesanddreams ook op Facebook en Instagram.

Lees ook:
Wanneer slaapt een baby door?
Slaapcoach Nathalie over dutjes: waar, hoeveel en hoelang?
“Help, mijn kind wordt veel te vroeg wakker”
Slaapcoach: “Is je baby geen goede slaper? Probeer ‘wakkertijden’”
Slaapcoach Nathalie: “Vaak denken ouders dat moeilijke nachten erbij horen, maar dat hoeft niet zo te zijn.”

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Slaapregressie: Als je kindje plots slecht slaapt
Sluiten