Baby 17 Jan 2021 Sofie Van Rossom

Shakenbabysyndroom: waarom je een kind nooit mag schudden

Een baby, peuter of kleuter schudden is absoluut not done. Nooit. Ook niet als de vermoeidheid doorweegt, het huilen niet lijkt op te houden of als je volledig radeloos of compleet in paniek bent. Waarom? Het shakenbabysyndroom (SBS) of shakeninfantsyndrome (SIS).

Wat is het shakenbabysyndroom?

Het hoofdje van een baby is in verhouding met het lichaam heel groot en zwaar en de nekspieren zijn zeker in de eerste maanden nog niet sterk genoeg om het te dragen. Als je een baby zou schudden, vliegt het hoofd dan ook heel hard heen en weer waardoor fijne adertjes kunnen scheuren en zo bloedingen kunnen ontstaan in de hersenen, met blijvende schade als gevolg.

Het shakenbabysyndroom (SBS) of shakeninfantsyndroom (SIS) komt vooral voor bij baby’s tot 12 maand, maar ook peuter en kleuters kunnen blijvende schade oplopen bij stevig schudden.

Wat zijn de symptomen van SBS of SIS?

Tekenen kunnen zijn: gelatenheid, onverschilligheid, sloomheid, mentale afwezigheid, spierslapheid, lege blik, niet meer reageren, hartstilstand, ademstilstand, bewustzijnsverlies, overgeven zonder koorts of diarree, bleek worden, coördinatieproblemen (plots niet meer rechtop kunnen zitten bijvoorbeeld), uitpuilende fontanel (het zachte gedeelte aan de bovenkant van de schedel) of een snelle toename van de schedelomtrek.

Let wel: niet elk kindje met SBS of SIS vertoont symptomen, dus is het belangrijk om sowieso een screening in te plannen.

Wat zijn de gevolgen van het shakenbabysyndroom?

Een op de vijf kinderen sterft aan de inwendige verwondingen, en van de overige zal 75% blijvende schade oplopen: van blindheid of doofheid tot motorische, intellectuele en gedragsstoornissen, verlamming en epilepsie.

Wie een baby één keer geschud heeft, heeft 50% kans om het opnieuw te doen, zo blijkt uit onderzoek. Bij een vermoedelijk geval van SBS wordt het kind dan ook vaak bij die persoon weggehaald zolang het gerechtelijk onderzoek loopt.

Hoe kan je het shakenbabysyndroom voorkomen?

Belangrijk om te weten is dat het iedereen kan overkomen die voor kleine kinderen zorgt: ouders, babysit, grootouders, kinderopvang… Vaak zijn ze overweldigd, door het onophoudelijk harde huilen bijvoorbeeld, en slaan eventjes de stoppen door, maar enkele seconden schudden volstaat al om blijvende schade te riskeren.

Voel je dat je je zelfbeheersing verliest? Leg dan je baby op een veilige plaats. In zijn park, box of bedje bijvoorbeeld, en probeer tot rust te komen, eventueel in een andere kamer. Vraag misschien eens aan een familielid of buur of die eventjes kunnen overnemen? Het is oké dat je soms helemaal ‘op’ bent. Het is ook niet abnormaal dat op zo’n moment donkere gedachten in je hoofd opduiken. Wat niet normaal is, is de daad bij het woord te voegen.

Lijkt je baby plots, uit het niets, niet meer te reageren? Ook dan is schudden écht geen goed idee. Leg hem neer, wrijf over zijn voetjes, blaas in z’n gezichtje en praat. Bel zeker 112 als je merkt dat je kindje niet meer ademt of geen polsslag meer heeft, of als het oogwit veel rode adertjes vertoont.

Lijkt je baby te stikken? Ga ook in zo’n geval zeker niet schudden, maar leg hem met z’n buik op je onderarm en zorg dat het hoofdje lager ligt dan z’n billetjes. Sla dan met je vlakke hand voorzichtig op de rug zodat het brokje loskomt.

Hoe vaak komt het shakenbabysyndroom voor?

In Frankrijk worden naar schatting 200 baby’s per jaar getroffen, tegenover ongeveer 30 in België. Maar dit zijn slechts de bewezen gevallen, het is waarschijnlijk dat SBS nog steeds ondergediagnosticeerd is. In sommige landen is de laatste jaren sterk ingezet op de preventie. In Canada bijvoorbeeld, waar de campagne vooral liep op de kraamafdelingen, maar ook in Frankrijk, waar de informatie opgenomen is in de prenatale lessen die plaatsvinden in ziekenhuizen. Van een systematische aanpak is echter nog geen sprake, waardoor veel kinderverzorgers zich nog niet bewust zijn van het bestaan van dit syndroom.

Lees ook:
Getuigenis: “Ik ben bang dat ik mijn kindje iets ergs aandoe”
Wat kan een osteopaat doen voor jouw baby?
Mama Nathalie over haar huilbaby: “Ik kon niet meer”
In deze houding stopt je kindje onmiddellijk met wenen
Is mijn baby een huilbaby?
Wanneer slaapt een kindje door?

Bronnen:
www.kindengezin.be
www.ncj.nl
www.mayoclinic.org
www.gezondheid.be

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Shakenbabysyndroom: waarom je een kind nooit mag schudden
Sluiten