Mama & papa 20 May 2019 Paulien

10 dingen die niemand je vertelt over seks na de bevalling

Dat de eerste keer seks na de bevalling niet gelijk soepel verloopt, verwacht je wel. Maar er zijn een aantal dingen waar niet iedereen altijd open en eerlijk over is. Van klaarkomen tot lekkende borsten. Wij zetten het voor je op een rij!

1. Gevoelige vagina

Na de bevalling kan je vagina erg gevoelig zijn. Zeker als je ingeknipt of uitgescheurd bent, kan het even duren voordat je seks kunt hebben zonder pijn. Misschien denk je zelfs dat het nooit meer goed komt downunder. Geen zorgen, gun je lichaam de tijd. Het duurt bij de meeste stellen vier tot acht weken voor ze weer seks hebben.

2. Je kunt zwanger worden

De mythe dat je niet zwanger kan worden wanneer je borstvoeding geeft, is exact dat; een mythe. Je bent juist extra vruchtbaar na je bevalling, dus als je een volgende zwangerschap niet ziet zitten, gebruik voorbehoedsmiddelen.

3. Lekkende borsten

Tijdens het vrijen kan er melk uit je tepels lekken of zelfs spuiten. Dit komt omdat het ‘borstvoedingshormoon’ oxytocine vrijkomt tijdens de seks. Leuk trucje van moeder natuur. Erg handig bij borstvoeding, maar tijdens het vrijen minder sexy. Kolf dus eerst af, of voed je kind voor je gaat vrijen.

4. Droge vagina

Na de bevalling kan je vagina droog zijn. Gebruik wat spuug of glijmiddel, om alles wat minder stroef te maken. Doet het vrijen pijn? Ga dan niet door. Er zijn ook andere manieren waarop jullie intiem kunnen zijn.

5. De eerste keer is eng

We kunnen er wel omheen draaien, maar veel vrouwen vinden de eerste keer seks hebben na de bevalling gewoon eng. Je kunt het vergelijken met het verliezen van je maagdelijkheid, dat gevoel van ‘ojee, daar gaan we dan’. Het belangrijkste is dat je dit met je partner bespreekt en het samen rustig aan doet.

6. Minder snel opgewonden

Na de bevalling is het volkomen normaal dat het langer duurt voordat je lichaam ‘op gang komt’. Door het verhoogde prolactinegehalte daalt de testosteronspiegel, waardoor je minder gevoelig bent voor seksuele prikkels. Niet alleen dat, maar slaapgebrek, een baby die je constante aandacht nodig heeft en geen tijd hebben om een fatsoenlijke douche te nemen helpt ook zeker niet. Een langer voorspel of gewoon accepteren dat de situatie even niet zo sexy is kan helpen.

7. Klaarkomen voelt anders

Een orgasme kan na de bevalling anders aanvoelen dan ervoor. Het kan pijn doen of zelfs op een wee lijken. Dit komt omdat je baarmoeder tijdens het klaarkomen samentrekt en na de bevalling nog erg gevoelig is. Gelukkig kan dit geen kwaad en gaat het vanzelf over.

8. Er is geen perfect moment

Als kersverse mama zijn de tijden van romantisch kaarslicht en uitgebreid dineren even voorbij. Tijd om elkaar uitgebreid te verleiden is er niet, dus wacht niet op het perfecte moment. Slaapt de baby? Ga ervoor!

9. Extreme vermoeidheid

Na de bevalling ben je moe. Heel moe. Je slaapt veel te weinig en daarbovenop moet je lichaam ook herstellen van de geboorte. Niet alleen moeten alle zwangerschapshormonen je lichaam uit, maar ook de stress van het ouderschap en je nieuwe leven maken je moe. Logisch dat je minder zin in seks hebt. Accepteer dat je even meer moeder dan seksgodin bent. Jouw tijd komt wel weer.

10. Onzekerheid is normaal

Je lichaam voelt na de bevalling niet als het jouwe. Het is veranderd en dat kan je onzeker maken. Sommige vrouwen hebben er moeite mee als hun borsten worden aangeraakt tijdens de seks. Het voelt een beetje alsof je borsten nu ‘van je kind’ zijn of ze zijn gewoon te gevoelig. Hierover praten met je partner is enorm belangrijk.

Lees ook: 7 domme dingen waar je als koppel sowieso ruzie over krijgt

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
10 dingen die niemand je vertelt over seks na de bevalling
Sluiten