5 dingen die je kunnen helpen bij secundaire onvruchtbaarheid

dossier Wanneer je al een baby hebt gekregen, maar je daarna moeite krijgt met zwanger raken, wordt dat secundaire onvruchtbaarheid genoemd. Dat kan mentaal heel moeilijk zijn. Gelukkig kan je er zelf wel wat aan doen.

1. Geregeld seks hebben

Het lijkt misschien een slim idee om seks uit te stellen tot je vruchtbaarste moment, maar dat is niet zo. Doordat je je seksleven op vijf vruchtbare dagen focust, kan je gestresseerd raken en haal je er ook een deel van de fun uit. En dat helpt niet echt bij het verwekken van je kleintje. Je kan dus het beste regelmatig seks hebben. Dat is goed voor je relatie en voor je vruchtbaarheid. Dus maak er tijd voor en houd een vrijpartij om de twee à drie dagen.

2. Zorg voor een gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl en een gevarieerd dieet zorgen voor vruchtbaarheid. Zowel jij als je partner hebben het beste een BMI tussen de 19 en de 25. Kom dus die paar kilo's aan of val een beetje af, als je problemen hebt om zwanger te raken. Daarnaast kan je letten op jullie rookgedrag en alcoholgebruik. Als vrouw drink je beter niet als je zwanger wil raken en je partner drinkt beter niet meer dan 2 glazen per dag. Roken doe je alle twee beter niet.

3. Maak een tijdlijn

Praat met je partner over hoe jullie de komende zes maanden zien en wat de verschillende stappen zijn die jullie ondernemen als het niet lukt. Als je bijvoorbeeld beslist om te stoppen met roken en alcohol en je dieet aanpast, stel dan een periode vast waarin je verandering wil zien. Beslis ook wanneer jullie hulp zullen inschakelen van een arts. Door hier duidelijkheid in te scheppen, kan je op een rustigere manier verder proberen.

4. Erken je emoties

Secundaire onvruchtbaarheid is niet makkelijk om mee om te gaan. Vooral omdat weinig mensen er begrip voor kunnen opbrengen, 'want je hebt toch al een baby?'. Het wordt nog eens dubbel zo moeilijk als je omringd wordt door zwangere vriendinnen. Blijf dus niet met die moeilijke gevoelens zitten en praat erover. Je kan met je partner, je vrienden of je familie praten. Maar als je er moeilijkheden mee blijft hebben, kan je ook praten met een psycholoog. Negatieve gevoelens zijn natuurlijk niet ideaal als je zwanger wilt raken, maar door ze te verzwijgen, gaan ze jammer genoeg niet weg.

5. Bespreek je opties

De kans is groot dat je, na wat langer proberen dan verwacht, toch nog op een natuurlijk zwanger raakt. Maar sommige koppels hebben wat extra hulp nodig. Bespreek dus op voorhand je opties met je partner en eventueel ook met je gynaecoloog. Komen jullie in aanmerking voor een IVF-behandeling? Zouden jullie willen werken met donoren? Kunnen sommige vitamines je verder helpen? Behoort adoptie tot de opties? De mogelijkheden zijn eindeloos en door deze te bekijken, kan er een last van je schouders vallen. Lees ook: 12 dingen die vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen nooit meer willen horen


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram