(Als een bezetene) schoonmaken voor de bevalling: vanwaar komt die nesteldrang?

Je bent over een paar dagen/weken uitgerekend, en je voelt de onbedwingbare behoefte om op te ruimen, te poetsen en misschien zelfs de woonkamer te reorganiseren? Dat is normaal. Of tenminste, het is perfect verklaarbaar. Aan het einde van de zwangerschap duikt de nesteldrang op.

Het is een vreemd fenomeen, die nesteldrang. Met nog maar een paar dagen te gaan voordat je bevalt, ben je geobsedeerd door schoonmaken, opruimen en de babykamer ‘instapklaar’ maken voordat je naar de kraamafdeling vertrekt.

Grote kuis… ook in je sociale relaties

Volgens een Canadese studie die in 2013 werd gepubliceerd in het tijdschrift Evolution & Human behaviour is deze behoefte, die ‘ook wel nesting’ wordt genoemd, eigenlijk helemaal niet zo gek. “Het is het resultaat van een instinctief mechanisme dat ons ertoe aanzet om de baby die op komst is te beschermen,” verklaart Dr. Marla Anderson van de McMaster University in Canada, afdeling psychologie, neurowetenschappen en gedrag. “Antropologische studies bewijzen dat controle over de omgeving een belangrijk kenmerk is van de menselijke voorbereiding op de bevalling, inclusief beslissingen over waar te bevallen en wie welkom zal zijn in de geboorteomgeving,” klinkt het. En die nesteldrang uit zich echter niet alleen in materiële en praktische zaken. Volgens de onderzoekers van de studie is het niet ongewoon dat vrouwen aan het eind van hun zwangerschap selectiever worden in hun relaties. Weg met de giftige vriendinnen, zeg maar.

Biologisch vs seksistisch

Volgens Marla Anderson moeten we nestelen serieus nemen: “Het bieden van een veilige omgeving bevordert de hechting tussen moeder en kind,” vertelt ze in een artikel in Science Daily. Andere wetenschappers trekken echter het bestaan van dit biologisch instinct in twijfel. Arianne Shahvisi, doctor in de filosofie van de fysica, schrijft in het tijdschrift Psyche: “In mijn onderzoek vond ik slechts één studie die suggereerde dat vrouwen tijdens het derde trimester van de zwangerschap vaker schoonmaken en opruimen.” Volgens haar zou het “biologeren” van de rituelen van het huiselijk leven een reëel probleem vormen voor de gendergelijkheid, omdat nesteldrang suggereert dat het doen van huishoudelijk werk in de vrouwelijke genen zit. “Als huishoudelijk werk hormonaal bepaald is, dan is het níet seksistisch dat vrouwen het meeste werk doen. Dan kunnen conservatieven zich verschuilen achter het idee dat de natuur ons zo gemaakt heeft.”  

Getuigenis van Juliette, moeder van twee.

“De laatste twee weken voor de geboorte van mijn eerste kind had ik een enorme buik, maar ook een enorme behoefte om alles in ons appartement perfect schoon te hebben voordat ik naar de kraamafdeling vertrok. Nochtans ben ik helemaal geen kuisfreak, maar een propere en opgeruimde kamers stelden we gerust. Alsof ik er pas dan ‘klaar voor was’. Het ging wel best ver: ik kon geen vuile vaat in de gootsteen laten staan of een koffievlek zien op de tafel. Dat was na de geboorte wel anders (lacht).

Lees ook:
Borstvoeding: Heeft een (geplande) keizersnede effect op je melkproductie?
Kraamtijd: Waarom hebben baby’s het de tweede (en derde) nacht zo lastig?
De bevalling inleiden: wanneer en waarom?
Factchecker: Worden meer kindjes geboren bij volle maan?
Wat kan je doen als de weeën uitblijven?
Pijnbestrijding tijdens de bevalling
10 tekenen dat de bevalling niet lang meer op zich laat wachten

Bronnen:
mcmaster.ca
ScienceDaily
Psyche

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
(Als een bezetene) schoonmaken voor de bevalling: vanwaar komt die nesteldrang?
Sluiten