Baby 23 Oct 2021 Sofie Van Rossom

RSV bij baby’s: symptomen en behandeling

Er bestaan meer dan tweehonderd verschillende verkoudheidsvirussen. Meestal gaat het om een rinovirus of een coronavirus. Als je een verkoudheid hebt gehad, ben je immuun voor dat bepaald virus, maar niet voor de andere. Je kan dus meerdere verkoudheden per jaar krijgen. De meest voorkomende verwekker van luchtweginfecties bij baby’s en jonge kinderen is het Respiratoir Syncytieel virus (RSV). 

Wat is RSV?

RSV is een veel voorkomende virusinfectie die vooral tussen oktober en maart voorkomt en meestal enkel de bovenste luchtwegen aantast. Raken ook de onderste luchtwegen geïnfecteerd? Dan spreken we van bronchiolitis.

Bijna ieder kind maakt de infectie op zeer jonge leeftijd door, vaak zelfs meermaals. Bij sommige baby’s slaat RSV wel harder toe: ongeveer 2% van de zuigelingen met RSV moeten opgenomen worden in het ziekenhuis.

Lees ook: Zegt de kleur van moedermelk iets over de gezondheid van mama of kindje?

Besmetting

Het virus wordt overgebracht door direct contact met druppels, op handen, oppervlakten en kleding. Toegangsweg is de neus of het oog, in mindere mate de mond. Het virus is zeer makkelijk overdraagbaar en verspreidt zich snel, vooral in een ‘besloten gemeenschap’ zoals bij een onthaalouder of een crêche.

Symptomen

Een RSV-infectie uit zich in de typische verkoudheidssymptomen: neusloop, hoesten, een piepende of krakende ademhaling, en soms koorts of benauwdheid. Bij de eerste RSV-infectie vertoont ongeveer een derde van de baby’s symptomen van bronchiolitis. RSV-infectie leidt bij kinderen ook vaak tot een middenoorontsteking (otitis media) en kan soms evolueren tot pneumonie (longontsteking).

Behandeling

Er is een vaccin in de maak, maar voorlopig bestaat er nog geen geneesmiddel dat een RSV-infectie kan genezen. De behandeling is dus louter ondersteunend tot het lichaam zelf door aanmaak van antistoffen de infectie overwonnen heeft. Dat duurt ongeveer een week.

Als het kindje duidelijk last ondervindt, kan de dokter medicatie voorschrijven die via aerosol (of een puffer) moet worden toegediend. Sowieso blijf je ook beter regelmatig het neusje spoelen. Kinesitherapie kan eventueel het kind helpen om vlugger slijmvrij te zijn. Als de toestand van het kindje nog steeds achteruit gaat, kan een opname alsnog noodzakelijk zijn.

Hoe kan je RSV voorkomen?

• De handen wassen voor en nadat je een ziek kindje verzorgt (met eenvoudige zeep kan het virus al onwerkzaam worden)
• Rokerige ruimten en roken in het bijzijn van het kind vermijden
• Fopspenen, kopjes, glas of bestek van een ziek kind niet in de mond nemen
• Een gezond kind niet in dezelfde kamer als een ziek kind laten slapen
• Baby’s jonger dan twee maanden niet in te drukke ruimtes laten komen
• Verkouden broers en zusjes geven best geen kus aan de baby
• Geen bevuilde zakdoeken laten rondslingeren
• Regelmatig het stof afnemen: microben kunnen dagenlang in stof overleven
• Overdag de overgordijnen openen want zonlicht doodt bacteriën, zelfs doorheen het venster
• De kamer van het kind dagelijks verluchten en de temperatuur onder de 19°C houden

Lees ook:
Wat onthult de kleur van snot over de gezondheid van je baby of kind?
Koorts bij baby’s: Hoe meten en wat kan je doen?

Bronnen:
https://www.sciensano.be
https://lci.rivm.nl
https://www.kindengezin.be

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
RSV bij baby’s: symptomen en behandeling
Sluiten