Zwangerschap 1 Oct 2019 Paulien

Wat kan je doen om rodehond te voorkomen als je zwanger bent?

Waarschijnlijk ben je als kind ingeënt tegen rodehond, ook wel bekend als rubella. Maar heb je de ziekte nooit gehad en ben je niet ingeënt tegen rodehond? Dan kan dat gevaarlijk zijn voor je ongeboren baby.

Hoe herken je rubella of rodehond?

Je kan de ziekte herkennen aan een rode uitslag. Die begint in het gezicht en breidt zich snel uit over heel je lichaam. De vlekjes kunnen in elkaar overlopen waardoor je bijna helemaal rood ziet. Bij rodehond krijg je ook last van een verkoudheid en opgezwollen klieren in je nek.

Wat kan je doen om rodehond of rubella te voorkomen?

  • Twijfel je of je gevaccineerd bent of de ziekte hebt gehad? Laat dan je bloed onderzoeken bij je huisarts. Als je nog niet zwanger bent, kan je je nog laten vaccineren tegen de ziekte. Als je je voor de zwangerschap hebt laten vaccineren, mag je de eerste maand niet zwanger worden.
  • Vermijd elk contact met kinderen of volwassenen met rodehond.
  • De incubatietijd van rubella bedraagt vijf dagen voor tot maximum vijf dagen na het ontstaan van de huiduitslag. Als je in deze periode contact gehad hebt met een besmet persoon, moet je onmiddellijk je (huis)arts verwittigen als je zelf niet ingeënt bent.

Wat als je rodehond krijgt als je zwanger bent?

Vooral in de eerste 16 weken van de zwangerschap is een besmetting met rubella gevaarlijk. Het kan leiden tot een spontane abortus, een doodgeboorte, doofheid, oogafwijkingen, mentale achterstand, verlammingen en een groeiachterstand. Na de 20ste week zijn aangeboren afwijkingen zeldzaam.

Als je voor de 20e week besmet wordt met rubella, wordt een behandeling in gang gezet. Daarna zal de arts aan de hand van een echo kijken of je baby nog gezond is. Bij ernstige misvormingen worden de eventuele gevolgen besproken.

Na de zwangerschap zal je onmiddellijk ingeënt worden om problemen bij een volgende zwangerschap te vermijden.

Bron: DomusMedica

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Wat kan je doen om rodehond te voorkomen als je zwanger bent?
Sluiten