Quarentertainment: knoeivrij brood bakken met kinderen

Schuim je elke dag het wereldwijde web af op zoek naar entertainment voor je kind? Wel, wij hebben iets dat sowieso in de smaak valt. Letterlijk zelfs, want met dit recept bakken jullie samen een vers brood. Knoeivrij, beloofd.

Ingrediënten:
550 gram (spelt)bloem
2 el kristalsuiker
1 ei
25 gram boter
2 el zout
1 zakje droge gist (ongeveer 11 gram)
275 ml lauwwarm water

Nodig:
(Hersluitbaar) plastic zakje, plastic folie, bakpapier… en geduld.

Aan het werk

Mama: los de gist op in het water en giet alle ingrediënten in het zakje, laat de lucht ontsnappen en sluit goed af of knijp dicht.
Sous-chef: stevig kneden zonder knoeien.
Mama: kleeft het deeg nog aan de zijkant van het zakje? Voeg extra bloem toe en laat opnieuw de lucht ontsnappen voor je het zakje goed sluit.
Sous-chef: kneden zonder knoeien tot de bloem helemaal niet meer aan de zijkanten kleeft.
Mama: knijp de inhoud naar één kant, knip een grote hoek af en druk het deeg spuitzakgewijs op een met bloem ingewreven ondergrond.
Sous-chef: wrijf een beetje bloem op je handen en maak van het deeg een mooie ronde massa.
Mama: kneden tot een nog mooiere ronde klomp en dek af met een handdoek.

* 30 minuten later *
Het deeg is nu dubbel zo groot.

Mama: klop het deeg wat platter, kneed een paar minuten tot het deeg in je vorm of ovenschaal past. Op een met bakpapier beklede bakplaat lukt het ook. Vet de vorm(en) in en laat het deeg in de vorm(en) opnieuw rusten onder een handdoek.

* 20 minuten later *
Het deeg is opnieuw dubbel zo groot.

Mama: Besprenkel het brood met water en bak in een voorverwarmde oven op 220 graden tot het brood klaar is. Reken daarvoor ongeveer een half uurtje, afhankelijk van de vorm en grootte. Zet eventueel nog heel even onder de grill voor een mooi korstje.
Sous-chef: Proeven!

Lees ook:
Quarentertainment: zo doen deze mama’s het

 

 

 

 

We hebben ook een wekelijkse nieuwsbrief.

Wil jij die graag in je mailbox? Schrijf je dan hier in!

Reageer op artikel:
Quarentertainment: knoeivrij brood bakken met kinderen
Sluiten