Peuter 19 Jun 2019 Paulien

Pseudokroep: wat is het en wat kan je eraan doen?

Pseudokroep is een virale ziekte die vooral voorkomt bij kinderen tussen de 2 en de 3 jaar. Als ouder kan het even schrikken zijn als je kind er last van krijgt. Daarom leggen we je graag uit wat het precies is en wat je eraan kan doen.

Wat is pseudokroep?

Pseudokroep is een ernstige keelontsteking. Die wordt veroorzaakt door een virus. Door dat virus ontsteken en zwellen de stembanden en de bovenste luchtwegen op en dat kan zorgen voor ademhalingsproblemen. De ziekte komt dus meestal voor bij jonge kinderen tussen de twee en de drie jaar.

Wat zijn de symptomen?

De belangrijkste symptomen zijn acute ademhalingsproblemen, benauwdheid en blafhoest. Een eerste aanval van pseudokroep is voor ouders vaak angstwekkend. Een aanval verloopt bijna altijd op dezelfde manier.

Je kind is niet echt ziek, soms alleen verkouden. Laat in de avond of vroeg in de nacht wordt hij of zij huilend wakker. Je peuter is dan benauwd en heeft moeite met inademen. Hij of zij heeft dan ook een luide blafhoest en is soms hees. De temperatuur is normaal of hooguit rond de 38 graden.

Pseudokroep kan soms wat lijken op epiglottitis, een zeldzame ontsteking van het strotklepje. Maar het is zeker niet hetzelfde. Epiglottitis is namelijk een echt spoedgeval dat in de loop van een aantal uren kan ontstaan en fataal kan zijn als je kind niet onmiddellijk wordt behandeld. Bij epiglottitis heeft de patiënt hoge koorts en pijn in de keel, kwijlt, heeft grote moeite met slikken en kan de nek niet voorover buigen. Waarschuw in zo’n geval direct een arts.

Wat kan je doen tegen pseudokroep?

Meestal gaat een aanval van pseudokroep vanzelf weer over. Het kan als eenmalige aanval voorkomen, maar soms ook enkele avonden achter elkaar. De meeste patiëntjes herstellen spontaan in enkele dagen zonder dat een specifieke behandeling nodig is.

Om elke verwarring met epiglottitis of met echte kroep uit te sluiten, raadpleeg je toch het best altijd je huisarts. Hij kan dan eventueel medicijnen voorschrijven om de symptomen sneller te verminderen. Daarnaast kan je ook zelf iets doen.

Het is vooral heel belangrijk om bij zo’n aanval kalm te blijven. Als jij panikeert, neemt je kind die angst over en wordt ie misschien nog benauwder. Leid je peuter liever wat af met een knuffeldier of een verhaaltje. Geef hem of haar iets te drinken om het piepen van de keel te verzachten.

Als je kind meerdere dagen na elkaar last krijgt van deze ademhalingsproblemen, kan stoom helpen. Laat een warme douche lopen en sluit de badkamer deur zodat er veel stoom ontstaat. Neem dan een bad met je peuter of ga gedurende twintig minuten in de stoomkamer zitten. De vochtige lucht kan helpen bij het ademhalen.

Lees ook: Zo herken je de eerste tekenen van diabetes bij je peuter

 

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Pseudokroep: wat is het en wat kan je eraan doen?
Sluiten