COLUMN. Proficiat, je bent papa!

Daar sta je dan, de verpleegster duwde net een hoopje schreeuwende baby in je armen, je vrouw ligt te bekomen, je staat nog te trillen op je benen. Proficiat, je bent papa! Je wist het wel, dat je papa zou worden. Je wou het ook, die titel. Je bereidde je misschien wel al jarenlang voor. Want jij, jij zou de beste papa van de wereld worden!

Maar nu ben je het dus. De eerste keer je kind vasthouden, de eerste keer zien en ruiken en voelen wat voor een wonderlijk wezentje er net bijgekomen is. Vanaf nu is alles anders, of het nu je eerste is of je tiende. Vanaf nu is alles anders dan het ooit geweest is.

De mama heeft alvast 9 maanden voorsprong, zij heeft al die maanden al een band opgebouwd. Daar mogen wij papa’s best een beetje jaloers op zijn. Maar eens je zo een bevalling live meegemaakt hebt, weet je dat je niet echt jaloers hoeft te zijn. Wat een onwaarschijnlijke krachttoer, wat een onwaarschijnlijk wonder. En jij, je staat erbij en je kijkt ernaar.

Ook jullie relatie verandert. Je bent niet alleen meer een partner voor elkaar, maar ook zijn jullie nu samen ouders. Met alle vreugde die dat met zich meebrengt, maar ook alle zorgen krijg je er zomaar bij. Neem samen de tijd om te groeien hierin. Om samen je weg te zoeken. Een weg die jullie maakt tot de beste ouders ter wereld. Voor jullie kind.

Het is als vader in deze tijden niet altijd makkelijk om te weten waar die weg ligt. Je vrouw wil wel dat je meedoet, maar laat ze er ook echt ruimte voor? Ouderschapsverlof is er ook voor vaders, maar wat zegt je werkgever hierover? Doe maar? Weet dat het invloed kan hebben op je loopbaan? En je vrienden? Begrijpen die dat je al eens iets afzegt omdat je thuis wil zijn? Waar zie je zelf deze balas tussen gezin en werk, gezin en vrienden?

De rol van de vader is in volle verandering. Van stilzwijgende kostwinner tot actief in het huishouden en opvoeding betrokken vader. Die daarnaast ook nog eens alle andere sociale rollen wenst en die te vervullen. Dat lukt hoor, maar meestal niet vanzelf.

Je leest het, er komt heel wat op je af.

Zorg voor een goede communicatie, in eerste instantie met jezelf en je partner. Wees open en eerlijk, over je wensen en verlangens, je struggles en onzekerheden. Als je dat van elkaar weet, kan je er ook mee aan de slag. Vinden dat de ander dat maar moet weten, werkt meestal niet. Spreek vanuit jezelf, luister vanuit de ander.

Zorg voor goede communicatie met de grootouders. Zij kunnen je misschien heel wat tips geven, maar geef ook aan wanneer ze als het ware te dicht komen. Het is nu aan jou om op jouw manier aan het avontuur van de opvoeding te beginnen. Columbus zou nooit in Amerika geraakt zijn als hij bleef doen wat iedereen deed. Maar hij maakte tegelijk wel gebruik van de kennis en ervaring van de generaties voor hem.

Zorg voor een goede communicatie met je vrienden en kennissen. Ook zij lopen over van de beste bedoelingen, enthousiasme en goede raad. Heerlijk, omarm het, maar jij beslist. Jij kiest waar je naar luistert en wat je verkiest anders te doen. Wees hier gerust ook open onderling. Het is oké om niet akkoord te gaan met de principes. Maar vanuit gesprek komen jullie misschien allebei tot inzichten?

Zorg voor een goede communicatie met je werkgever. Stel hem of haar gerust. Je bent nu een vader, maar je bent ook nog steeds een betrouwbare werknemer/collega/… Of misschien is het wel het moment om naar ander werk te zoeken? Je werk anders te organiseren? Doe dat in, zei ik het al, gesprek met alle betrokkenen.

Zorg voor een goede communicatie. Met jezelf. Wees eerlijk. Geniet. Angst zo nu en dan is ok. Onzekerheid ook. Overmoed zo nu en dan ook. En dat is allemaal helemaal goed. Jij staat nu aan het roer van het schip, samen met je partner. De koers die je zal varen, kiezen jullie samen. De stormen onderweg niet. De manier waarop je ermee omgaat dan weer wel.

Zei ik het al? Communicatie… Ik wens jullie een behouden vaart!

Auteur: Wim Schotsmans.

Wim is vader van vier tieners. Hij deelt graag zijn kijk op nu, toen en dra.

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
COLUMN. Proficiat, je bent papa!
Sluiten