Peuter 1 Jul 2019 Paulien

Processierupsen: wat zijn de symptomen en wat kan je eraan doen?

Ze zijn weer helemaal terug: de processierupsen. En daar wordt nu eens niemand vrolijk van. Maar welke schade kunnen die beestjes precies aanrichten en wat kan je eraan doen?

Processierupsen worden meestal rond begin mei geboren. Dan beginnen ze hun brandharen te ontwikkelen. Die zijn heel licht en worden met de wind meegevoerd. De rupsen kunnen dus al lang verdwenen zijn, maar hun brandharen kunnen tot wel zes jaar later nog schade aanrichten.

Processierupsen: symptomen en wat je eraan kan doen?

Huid

Na contact van de brandharen met de huid kunnen zich binnen acht uur lokale symptomen voordoen, die het gevolg zijn van een heftige irritatie en ontstekingsreactie. Er ontstaat een pijnlijke rode huiduitslag met hevige jeuk.

Die uitslag kan er heel verschillend uitzien: bultjes, pukkels, met vocht gevulde blaasjes, … Door zweet, krabben en/of wrijven, kunnen de haren zich gemakkelijk verspreiden naar andere delen van het lichaam. Soms komen de brandharen terecht in je kledij en kan je zo dagen aan een stuk last hebben.

Behandeling huid

Probeer niet te krabben of te wrijven, dit zorgt ervoor dat de irritatie verspreidt en dat je nog meer last krijgt. Verwijder zo snel mogelijk de haartjes van je huid. Dat kan je doen door overvloedig te spoelen onder stromend water, de aangetaste zones te drogen met een haardroger of door met tape of cellofaan de huid te strippen.

Je kan je huid afkoelen met ontsmettingsalcohol of met icepacks. Bij ernstige jeuk kan je arts je eventueel medicatie voorschrijven. Was zeker ook je kleren en de handdoek die je eventueel gebruikte uit, anders kan je later weer in aanraking komen met de haartjes.

Ogen

Brandharen kunnen door de wind ook makkelijk in de ogen terecht komen. Daar kunnen zij binnen één tot vier uur heftige pijnlijke reacties geven, zoals roodheid en jeuk. Indien de brandharen blijven zitten, zullen de klachten blijven bestaan.

processierupsen

Behandeling ogen

Vermijd ook hier wrijven of krabben. Spoel je ogen uitgebreid uit met water tot de irritatie vermindert. Alle haartjes moeten zo snel mogelijk uit je ogen raken. Als de klachten aanhouden, neem je best contact op met je huisarts.

Luchtwegen

Na inademing kunnen de brandharen ook een irritatie of ontsteking geven van het slijmvlies van de bovenste luchtwegen (neus, keel en grote luchtwegen). De klachten lijken in eerste instantie op een neusverkoudheid. Tevens kunnen mensen ook klagen over pijn in de keel en eventueel slikstoornissen krijgen. In sommige gevallen kan er sprake zijn van kortademigheid.

Behandeling luchtwegen

Wanneer je luchtwegen in aanraking komen met de brandhaartjes van processierupsen, is er weinig dat je zelf kan doen. Als je weinig last ervaart, kan het probleem zich vanzelf oplossen. Als je klachten blijven aanhouden, ga je best even langs de huisarts. Die kan dan medicatie voorschrijven om de reactie te kalmeren.

Lees ook: Welk ontsmettingsmiddel gebruik je het best?

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Processierupsen: wat zijn de symptomen en wat kan je eraan doen?
Sluiten