Versterken probiotica het immuunsysteem van baby’s?

Je hebt het woord ‘probiotica’ wel al eens gehoord. Misschien heeft je kinderarts of apotheek zelfs al over probiotica gesproken, want ook zwangere vrouwen en kinderen kunnen er baat bij hebben.

Wat zijn probiotica?

Beginnen bij het begin: wat houdt die term in? De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) omschrijft probiotica als levende kleine organismen die, wanneer je de aanbevolen hoeveelheden respecteert, een positieve werking kunnen hebben op onze gezondheid. Veel voedingsmiddelen en -supplementen bevatten wel levende bacteriën, maar de term ‘probiotica’ is voorbehouden voor levende bacteriën die de darm effectief levend bereiken. Dat wil zeggen dat ze bestand zijn tegen galsap of maagzuur.

Wat kunnen probiotica doen?

De eerste bacteriën die zich in de darmen van de baby nestelen, bepalen de darmflora voor de rest van ons leven. Dit zijn vooral bacteriën die horen tot de klasse van de bifidobacteriën en ook melkzuurbacteriën ook wel lactobacilli genoemd. Hoe meer gevarieerd de darmflora, hoe sterker onze weerstand. Naast de bacteriën die baby’s meekrijgen via het geboortekanaal en/of via borstvoeding kunnen dus ook de juiste probiotica goede bacteriën aanleveren en zo bijdragen aan de basis van ons immuunsysteem.

Hoe kan je probiotica nemen?

  • Borstvoeding is sowieso de beste manier, want moedermelk zit vol met prebiotische vezels die de darmflora van je kindje opnieuw in evenwicht brengen. Ook kunstvoeding kan verrijkt zijn met prebiotica en/of probiotica.
  • Je kan probiotica ook vinden in zuivelproducten die natuurlijke melkzuurbacteriën bevatten. Daarbij is het belangrijk om te kiezen voor een product dat een melkzuurbacteriestam bevat waarvan wetenschappelijk bewezen is dat ze bijdragen aan je gezondheid, zoals L. bifidus of L. casei.
  • Daarnaast bestaan er natuurlijke voedingsmiddelen die rijk zijn aan melkzuurbacteriën die verwant zijn aan probiotica, zoals bijvoorbeeld karnemelk of Griekse yoghurt.
  • Bij de apotheek zijn er ook verschillende pillen en kauwtabletten te verkrijgen die een voldoende hoeveelheid gevriesdroogde bacteriën bevatten, het basisbestanddeel van probiotica. Die komen tot ontwikkeling in het maag-darmstelsel en zorgen er zo voor een gezondheidseffect. Voor baby’s zijn er probiotica in de vorm van druppeltjes beschikbaar. Die zijn geur- en smaakloos en mag je met een lepel toedienen of toevoegen aan een drankje, zolang het drankje niet wordt verwarmd tot meer dan 38 graden, want dat kan de levende melkzuurbacteriën doden. Vraag wel naar supplementen met studies op het eindproduct.

Gesponsord door www.eg.be

Bronnen:
www.mlds.nl
www.uza.be
www.darmgezondheid.nl

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Versterken probiotica het immuunsysteem van baby’s?
Sluiten