Baby 23 May 2022 Sofie Van Rossom

Potje of vers: Hoe (on)gezond is kant-en-klare babyvoeding?

Het is niet evident om elke dag een verse groentepap en fruitpap te bereiden voor je baby. Maar is dat eigenlijk wel nodig? Is babyvoeding uit een potje ook gezond?

Babyvoeding: Potjes of vers?

De ingrediënten van potjesvoeding zijn onder hoge druk door fijne gaatjes gestuwd, waardoor alle voedingsstoffen vrijkomen en ze optimaal door het spijsverteringsstelsel van je baby kunnen worden opgenomen. Bovendien staat die productie van A tot Z onder strenge controle. Zo blijven tijdens de bereiding zo goed als alle vitaminen uit de ingrediënten bewaard en bevat de maaltijd door sterilisatie geen bacteriën. Er mogen ook geen bewaarmiddelen en kleurstoffen worden toegevoegd. En als de maaltijd extra suiker of zout bevat, moet dat volgens de wet op het etiket worden vermeld. Qua zout bestaat er trouwens een limiet.

Om die redenen zeggen veel bronnen dat potjes babyvoeding even gezond, en misschien zelfs gezonder zijn dan versbereide maaltijden, maar uit een onderzoek van Test Aankoop blijkt nu dat van de 64 geanalyseerde potjes groentepap geen enkel exemplaar alle voedingsstoffen bevat die een baby tussen 6 en 12 maanden nodig heeft. Dat staat in het rapport, dat verscheen op 24 mei 2022. Zo biedt geen enkel merk de aanbevolen 10 gram toegevoegde vetstoffen, en heeft de helft meer dan 5 gram eiwitten. Hoewel er wettelijk gezien geen limiet bepaald is, krijgen baby’s toch best niet al te veel eiwitten binnen via papjes, omdat melk de voornaamste eiwitbron is. Een teveel zou de nieren kunnen belasten, wat kan leiden tot overgewicht op latere leeftijd. Nog frappanter is dat 5 onderzochte stalen te wéinig eiwitten bevatten. De minimumlimiet is echter wel wettelijk vastgelegd, omdat een tekort de ontwikkeling kan belemmeren.

Test Aankoop besluit dat kant-en-klare potjesvoeding zeker een waardig alternatief is als een versbereide maaltijd geen optie is. Al let je dan wel best op onderstaande aandachtspunten.

Lees ook: Waarop moet je letten bij het maken van groentepap voor je baby?
Lees ook: Waarop moet je letten bij het maken van fruitpap voor je baby?

Enkele aandachtspunten

  • Net zoals bij vaste voeding, kan je met potjesvoeding starten als je zoon of dochter tussen 4 en 6 maanden oud is. De leeftijd van de doelgroep staat altijd vermeld op de verpakking.
  • Het ‘klikgeluid’ bij het openen en de folie rond het deksel garanderen dat het potje ongeopend is en dat het potje geen bacteriën bevat. Staat het deksel bol, dan is er lucht in het potje geraakt. In dat geval kan je de voeding beter niet gebruiken. Let ook op de vervaldatum. 
  • Aangezien bij veel potjesmaaltijden verschillende voedingsmiddelen zijn samengebracht, went je kind minder aan de smaken afzonderlijk. Potjesvoeding is bovendien fijner van structuur, waardoor een baby zelfbereide voeding nadien kan weigeren. Wissel potjesvoeding en verse voeding daarom voldoende af. 
  • Gebruik de microgolfoven om kant-en-klare potjesvoeding op te warmen. Roer de voeding goed om en controleer de temperatuur voor je het kindje een hap geeft. 
  • Potjesvoeding eenmaal opwarmen is geen probleem. De bereidingsmethode is zo aangepast dat de voedingswaarde goed behouden blijft. Eet je baby het potje niet volledig leeg, warm het dan niet opnieuw op. Weet je zeker dat je baby maar een half potje eet, verwarm dan maar een half potje en bewaar de rest afgedekt in de koelkast, maar maximaal een dag.
  • Voeg ook aan potjesvoeding een theelepel vetstof toe. Kies plantaardige olie, een zachte plantaardige margarine of bak- en braadvet rijk aan onverzadigde vetzuren.

Lees ook: Annelies: “Starten met vaste voeding bleek moeilijker dan gedacht”

Bronnen:
https://www.test-aankoop.be
https://www.kindengezin.be
https://www.voedingscentrum.nl

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Potje of vers: Hoe (on)gezond is kant-en-klare babyvoeding?
Sluiten