Zwangerschap 21 Sep 2019 Paulien

Wat zijn de gevolgen als ik mijn pil nog inneem tijdens mijn zwangerschap?

Wanneer je onverwacht zwanger raakt, gebruik je soms nog steeds de pil of een andere vorm van anticonceptie tijdens het begin van je zwangerschap. Moet je je dan zorgen maken? Dat is nergens voor nodig, wij leggen je uit waarom.

Geen negatieve gevolgen

De anticonceptiepil bevat een lage dosering van het vrouwelijke hormoon oestrogeen en/of progestageen. Het per ongeluk doorgebruiken van de pil in het begin van de zwangerschap komt vaak voor.

Er zijn geen aanwijzingen voor nadelige effecten op de zwangerschap of op het ongeboren kind. Het is uiteraard wel de bedoeling dat je stopt met de pil zodra je weet dat je zwanger bent.

Wat met andere anticonceptiemiddelen?

Naast de pil zijn er verschillende andere anticonceptiemethoden met een lage dosering hormonen, zoals de prikpil, het implantatiestaafje, de vaginale ring en de anticonceptiepleister. Ook voor deze middelen geldt dat er geen aanwijzingen zijn voor nadelige effecten als ze in de eerste weken van de zwangerschap zijn gebruikt.

Pas wel op met de morning-afterpil

Als je na het gebruik van de morning-afterpil toch zwanger blijkt te zijn, is de situatie anders. De morning-afterpil bevat een aanzienlijk hogere dosering hormonen. Er zijn twee verschillende soorten. De morning-afterpil die het hormoon levonorgestrel bevat bestaat al wat langer. Bij dit type zijn tot nu toe geen nadelige effecten op de zwangerschap of ongeboren kind ondervonden.

Over de relatief nieuwe morning-afterpil die het hormoon ulipristal bevat is nog maar heel weinig bekend. Daarbij is het nog onduidelijk of er nadelige gevolgen kunnen optreden. Als je een morning-afterpil hebt gebruikt die ulipristal bevat, neem dan contact op met je arts of apotheker om zeker te zijn.

Lees ook:
Hoe kan je een miskraam herkennen?
Innestelingsbloeding of menstruatie? Dit zijn de verschillen
Zwangerschapskalender: 4 weken zwanger
Wanneer ben ik vruchtbaar? Alles over de ovulatie

Bron:
https://www.anticonceptie.nl
https://www.gezondzwangerworden.be

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Wat zijn de gevolgen als ik mijn pil nog inneem tijdens mijn zwangerschap?
Sluiten