Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Om de pijn tijdens de bevalling beter te kunnen opvangen, kan je ademhalingstechnieken toepassen, een warm bad nemen of andere warmtebronnen (vb kersenpitkussen) gebruiken, vragen aan je partner voor een massage van je onderrug, of eventueel zelfs afleiding zoeken bij muziek. Ook aromatherapie of fytotherapie (kruidengeneeskunde) kunnen de pijn draaglijker maken. Volstaat dat niet? Dan heb je nog andere mogelijkheden:

Pijnstilling tijdens de bevalling in België

  • Acupunctuur en acupressuur
  • Hypnose: een hypnosetherapeut kan je tijdens een hypnobirthing cursus aanleren hoe je tijdens de bevalling zelfhypnose toepast, zodat je lichaam zich kan ontspannen.
  • Lachgas. De Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen pleit voor lachgas als tussenoplossing om zo een epidurale te kunnen vermijden, maar er zijn ook sceptici. Als je pijn voelt en het mondmasker met lachgas opzet, is de wee meestal voorbij tegen dat het lachgas werkt. Lachgas heeft evenwel geen effect op je kindje.
  • De ruggenprik of epidurale verdoving is bij een vaginale bevalling in ons land de gangbare vorm van pijnbestrijding, aangezien het de meest veilige optie is zowel voor mama als kindje. Let wel: een ruggenprik kan niet worden toegediend bij een thuisbevalling.
  • Spinale anesthesie, waarbij je in tegenstelling tot bij een epidurale verdoving compleet geen gevoel meer hebt in je onderlichaam. Deze methode wordt gebruikt bij keizersnedes.

In andere landen zijn er nog andere opties wat pijnstilling tijdens de bevalling betreft:

  • Injecties met steriel water, die 1 à 2 uur de pijn in je onderrug verlichten.
  • Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie (TENS): een apparaatje dat via elektroden kleine stroomstootjes geeft als jij op een knopje drukt. Het prikkelende of tintelende gevoel zorgt ervoor dat je minder focust op de pijn van de weeën.
  • Injectie met pijnstilling (pethidine of morfine), je wordt er wel mogelijks suf van. Het helpt ook maar voor korte duur (2 à 4 uur) en de kans op complicaties wordt net iets groter. Bovendien komt de medicatie ook bij je kindje terecht. Onder andere in het Verenigd Koninkrijk wordt het vaak gebruikt als pijnstiller tijdens de bevalling, bij ons vooral bij spoedsituaties of na een chirurgische ingreep.
  • Een pijnpomp waarbij je zelf via een infuus pijnstilling (remifentanil) kan bijnemen, al is die natuurlijk wel gelimiteerd. Je wordt er ook misschien wat suf van waardoor je de bevalling minder beleeft, en de medicatie komt ook bij je kindje terecht. In Nederland biedt zowat de helft van de ziekenhuizen remifentanil aan als verdoving bij een vaginale bevalling.

Lees ook:
Alles over de knip tijdens de bevalling
Alles over uitscheuren tijdens de bevalling
In beeld: bevallen via keizersnede

Bronnen:
www.uza.be
www.amc.nl
www.knack.be
www.mariamiddelares.be
www.kindengezin.be
www.vad.be

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Pijnbestrijding tijdens de bevalling
Sluiten