Peuter 7 May 2019 Paulien

Wat als je peuter mee wil naar de begrafenis van oma?

Wanneer een familielid of dichte vriend sterft, heb je het zelf heel moeilijk. Maar je hebt nu ook een minimensje om op de hoogte te brengen. Hoe begeleid je je kind het beste in zo’n situatie?

Begrafenissen zijn een belangrijke stap in het rouwproces. Door het verlies van een geliefde te erkennen, kan je dat verlies beter een plaats geven. En het geeft je de kans om op een mooie en serene manier afscheid te nemen. Maar al dat verdriet kan natuurlijk wat veel zijn voor je kleintje, dus begeleid hem goed doorheen het hele proces en laat hem zelf kiezen of hij mee wil naar de begrafenis.

peuters en begrafenissen

Wat als je kind mee wil?

Wie?

Vertel heel duidelijk aan je peuter wie allemaal op de begrafenis zal zijn. Familieleden, buren, vrienden,… Maar vertel ook over de mensen die je peuter nog niet ontmoet heeft en wat hun band is met de overleden persoon. Zo voelt je peuter zich minder overweldigd als de dag daar is.

De rol van mama of papa

Vertel heel duidelijk aan je kleintje dat jij altijd bij hem zal blijven tijdens de begrafenis. Ook wanneer hij vragen heeft, kan hij zich altijd tot jou keren als hij dat nodig heeft. Vertel dat hij je altijd een knuffel mag geven.

peuters en begrafenissen

Wat is een begrafenis?

Vertel je peuter hoe een begrafenis eraan toe gaat. Wie leest er tekstjes voor? Welke vorm van begraving vindt plaats? En moedig je peuter zeker aan om zoveel mogelijk vragen te stellen. Zo neem je een groot deel van het verrassingselement weg voor je kleintje.

Maak een herinnering

Ga samen met je peuter eens aan de knutseltafel zitten en maak een mooie tekening om op het graf van de overledene te leggen. Je kan ook samen een briefje schrijven. Zo help je je peuter het verlies een plaats te geven.

peuters en begrafenissen

Bereid jezelf voor

Peuters zijn nu eenmaal niet gemaakt om lang stil te zitten. Bereid jezelf dus voor op een misschien wat lastiger kleintje aan het einde van de begrafenis. Je kan eventueel ook een babysit inschakelen die met je peuter naar buiten gaat als stil zijn echt niet meer lukt.

Wat als je peuter niet mee wil?

Als je peuter niet mee wil, kan je hem natuurlijk niet verplichten. Het is wel heel belangrijk om te achterhalen waarom hij niet mee wil. Stel hem dus voorzichtig vragen over waarom hij niet mee wil, zonder beschuldigend over te komen. Het kan zijn dat je peuter bang is voor de dood of dat hij boos is vanwege het verlies en daarom liever niet gaat.

Als je weet waarom je peuter niet naar de begrafenis wil, kan je voorzichtig redenen geven waarom hij wel kan gaan of waarom de dood niet eng hoeft te zijn. Je wil je peuter natuurlijk liever niet verplichten, maar net zoals volwassenen, zijn kinderen ook gebaat bij een mooi afscheid.

Lees ook: 10 dingen om te doen als je peuter bang is in het donker

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Wat als je peuter mee wil naar de begrafenis van oma?
Sluiten