Peuter 9 Jun 2019 Paulien

Zo kan je je peuter voorbereiden op een nieuwe baby

Als je al een kind hebt en er is nog eentje onderweg, is het belangrijk je eerstgeborene goed op de hoogte te brengen. Hier zijn een paar tips waarmee je je peuter perfect kan voorbereiden op de komst van een nieuwe baby. 

1. Neus in de boeken

Zowel de bibliotheek als de boekenwinkel liggen vol met boeken over baby’s en de rol van een broertje of een zusje. Lees ze voor aan je peuter en toon veel prentjes. Vertel hem of haar ook hoe het leven er zal uitzien met een klein broertje of zusje.

2. Betrek je peuter

Laat je peuter meehelpen met het uitkiezen van spulletjes voor de nieuwe baby. Dat kunnen kruippakjes, speelgoedjes of papflessen zijn. Je kan je kleintje ook betrekken bij het inrichten van de babykamer.

3. Adopteer een babypop

Je kan een babypop kopen voor je peuter, daar kan hij of zij dan mee oefenen. Laat zien dat de baby zachtjes behandeld moet worden. Je kan ook laten zien hoe je een pamper ververst of een flesje geeft, vertel dan ook wel duidelijk dat dit de taakjes van de volwassenen zijn.

4. Praat erover

Deze tip is voor de hand liggend, maar super cruciaal. Je hebt het waarschijnlijk onnoemelijk druk om alles voor te bereiden, maar neem zeker de tijd om met je peuter te praten. Vertel heel duidelijk wat er zal veranderen als de baby er is en dat er dus nog een extra kleintje in huis is die op mama’s schoot wil zitten, bijvoorbeeld.

5. Op bezoek bij een baby

Heb je vrienden of familie die pas een nieuwe baby hebben verwelkomd? Ga dan eens op bezoek met je peuter. Zo kan die ineens zien hoe een baby huilt, slaapt, drinkt, …

6. Maak het tastbaar

Een baby in je buik, voor een peuter is dit een heel vaag concept. Probeer het daarom tastbaar te maken door echo’s te tonen of je peuter te laten voelen aan je buik als je baby trapt.

7. Babyfoto’s

Ook een slimme manier om de boel wat duidelijker te maken voor je kleintje, is de oude babyfoto’s bovenhalen. Zo kan je peuter zien dat hij of zij zelf ooit ook een baby was en dat ie dus ook in mama’s buik heeft gezeten.

8. Aftelkalender

Maak een leuke kalender waarop je peuter kan zien wanneer de baby komt. Hoe visueler, hoe beter. zo kan je bijvoorbeeld papier in brede repen knippen en ze met een nietmachine als een ketting aan elkaar hangen. Elke dag mag je peuter een ‘schakel’ van de ketting wegnemen. De ketting wordt korter naarmate jou buik boller wordt.

Lees ook: Wat is een denkbeeldig vriendje en wat doe je eraan? 

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Zo kan je je peuter voorbereiden op een nieuwe baby
Sluiten