Peuter 15 May 2019 Paulien

Wat te doen met een peuter die wegloopt in het openbaar?

Een peuter die in het openbaar wegloopt is herkenbaar voor veel ouders. Van de supermarkt tot de winkelstraat, je peuter geeft er de voorkeur aan om zelf op onderzoek te gaan. Maar wat doe je als je peuter wegloopt in het openbaar?

1. Blijf interactief met je kleine

Laat hem in de supermarkt zelf spullen in de kar zetten of vraag hem of hij de winkel al kan zien waar jullie heen moeten. Hoe meer betrokken je kind zich voelt, hoe minder waarschijnlijk het is dat ‘ie er zelfstandig op uittrekt.

2. Toon empathie

Of je kind nu gefrustreerd wegloopt omdat hij al naar huis wil, of dat doet met een grijns op het gezicht alsof het een spel is: hij test je. Een manier om je vluchtertje te bereiken en te zien wat hij echt wil, is empathie tonen.

Hij zou moe kunnen zijn van de lange dag winkelen of heeft nog geen kans gehad zijn energie kwijt te geraken. Of zoekt hij misschien jouw grenzen op? Zeg: ‘Ik weet dat je vandaag niet me mij naar de supermarkt wilde, maar…’ of ‘Het is moeilijk als je wilt spelen en ik steeds blijf zeggen dat je moet stoppen, hè?’ en leg uit waarom sommige zaken nu eenmaal nodig zijn. Empathie helpt je om je kind beter te begrijpen.

peuter die wegloopt

3. Maak veiligheidsregels duidelijk

Leg duidelijk de veiligheidsregels uit en waarom en wanneer hij bepaalde dingen wel en niet kan doen. Je zou kunnen zeggen dat je kind altijd jouw hand moet vastnemen als jullie de straat oversteken, omdat mensen in het verkeer jullie dan beter kunnen zien. Of dat verstoppertje spelen alleen leuk is als beide mensen er een spel van willen maken, maar dat het niet leuk is in een restaurant als mama je opeens kwijt is.

Geef duidelijk de regels aan, zodat hij weet wat van hem of haar wordt verwacht en waarom het belangrijk is om zich eraan te houden.

4. Wees consistent in wat je zegt

De regels die je als ouder implementeert hebben alleen effect als ze consistent zijn. Hoe consistenter je bent met wat je zegt, hoe beter je peuter het zal begrijpen (en je serieus neemt). Als je bijvoorbeeld zegt dat je weg gaat als hij steeds weg blijft rennen, moet je de volgende keer dat hij het doet ook echt weggaan. Met loze bedreigingen kom je nergens.

peuter die wegloopt

5. Energie kwijt

Kinderen moeten nu eenmaal rondlopen om hun energie kwijt te geraken. Kinderen zouden niet langer dan een uur stil moeten zitten (behalve als ze slapen dan).

Bereid je voor, ravot nog even met hem in de tuin, of ga iets eerder naar de bib zodat hij buiten nog even kan spelen voor je naar binnen gaat. Het voelt voor peuters niet altijd goed om lang in een kinderwagen of autostoeltje vast te zitten, dat zou kunnen verklaren waarom ‘ie klaar staat om een sprintje te trekken zodra de riem los wordt gemaakt.

Het is een fase

Accepteer dat een peuter in de peuterpuberteit jouw grenzen opzoekt. Dat hoort er nu eenmaal bij. Houd hem altijd goed in het oog zodat je direct kan ingrijpen als hij weer (letterlijk) een loopje met je neemt. Probeer zaken als weekboodschappen (voorlopig) aan je partner over te laten en die tripjes naar de winkelstraat kan je voorlopig misschien beter alleen ondernemen. Onthoud dat ook deze fase weer voorbij gaat.

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Wat te doen met een peuter die wegloopt in het openbaar?
Sluiten