Wat is PCOS en wat betekent het voor je vruchtbaarheid?

Bijna een op de tien vrouwen lijdt aan het polycysteus-ovariumsyndroom, of PCOS. Het is een van de meest voorkomende hormonale stoornissen en een belangrijke oorzaak van verminderde vruchtbaarheid bij de vrouwen.

Wat is PCOS?

Normaal ontwikkelen zich in de eerste helft van de menstruatiecyclus enkele follikels of eiblaasjes in de eierstokken, waarvan er meestal één verder groeit en tot ovulatie (eisprong) komt. Bij vrouwen met PCOS groeien de eicellen niet of onregelmatig, waardoor in de eierstok meerdere kleine follikels vormen die moeilijk tot rijping en ovulatie komen. Zo ontstaan onderontwikkelde met vocht gevulde blaasjes. Goedaardige cysten zijn het, maar de verstoorde hormoonhuishouding die aan de basis ligt van die cysten kan wel een aantal vervelende gevolgen hebben.

Wat zijn de symptomen?

Symptomen kunnen zijn:

  • Onregelmatige menstruatie met hevige bloedingen. Soms kunnen maandstonden maanden uitblijven, waardoor je ook geen of een onvoorspelbare eisprong hebt.
  • Een verstoring in de hoeveelheden vrouwelijke en mannelijke hormonen, waardoor je last krijgt van ongewenste haargroei op de bovenlip, kin, borsten en/of onderbuik. De normale lichaamsbeharing is ook iets stugger en donkerder. Bij het ouder worden kan er meer haaruitval optreden, op de kruin bijvoorbeeld en aan de zijden van het voorhoofd.
  • Veel last van acne, ook na de puberteit.
  • Overgewicht

Wat zijn de gevolgen voor je gezondheid?

Je loopt meer risico op:

Hoe weet je of je PCOS hebt?

Als je last hebt van (enkele van) bovenstaande symptomen, kan een gynaecoloog aan de hand van een inwendige echografie van de eierstokken kijken of er cysten te zien zijn. Een bloedtest kan uitsluitsel geven. Je kan niet genezen van PCOS, maar er bestaan wel behandelingen.

Behandeling als je zwanger wil worden

  • Stoppen met roken en een gezond dieet (gewichtsverlies) kan de vruchtbaarheid verbeteren, maar anders kan een hormonenbehandeling helpen. Eerst met tabletten clomifeencitraat (Clomid), eventueel in combinatie met metformine om de insulineaanmaak te regelen. Als dat niet helpt, kan de gynaecoloog dagelijks onderhuidse injecties met gonadotrofine (FSH) voorschrijven die je zelf kan toedienen.
  • Tijdens een kijkoperatie aan de eierstokken kunnen een aantal oppervlakkige kleine gaatjes gebrand worden in de eierstokken om de aanmaak van hormonen te beïnvloeden en zo de eisprong op te wekken.

Behandeling als je geen kinderen meer wil

De aanmaak van mannelijke hormonen kan teruggeschroefd worden door een anticonceptiepil, progesteron of hormonenspiraaltje. Dat zal er ook voor zorgen dat de maandstonden minder zwaar zijn en dat je minder kans hebt op baarmoederslijmvlieskanker. Er bestaan ook geneesmiddelen die de ongewenste haargroei aanpakken (Spironolacton, Androcur).

Lees ook:
Endometriose: symptomen, behandeling en de impact op je vruchtbaarheid
Vruchtbaarheidsproblemen: alomtegenwoordig maar nog steeds taboe

Bronnen:
https://www.mayoclinic.org
https://www.uza.be
https://www.gezondheid.be

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Wat is PCOS en wat betekent het voor je vruchtbaarheid?
Sluiten