Parentale burn-out: 8% van de Belgische ouders is ‘op’

Uit een grootschalig onderzoek, waaraan 17.409 ouders uit 42 landen deelnamen, blijkt dat meer ouders onder stress en vermoeidheid gebukt gaan dan je zou denken. België is zelfs trieste koploper:  maar liefst 8% kampt met een parentale burn-out.  

Wat is een parentale burn-out?

Ouders leggen de lat voor zichzelf vaak hoog, omdat ze hun kind zo goed mogelijk willen opvoeden. En dan is er ook nog de slopende vermoeidheid, werkgerelateerde stress of druk van buitenaf… Voor sommige ouders wordt het allemaal te veel, waardoor ze lichamelijk en mentaal opbranden. Een parentale burn-out heet dat, en helaas delen dan ook partner en kinderen in de klappen.

Wie loopt risico op een parentale burn-out?

Psychologieprofessoren Moira Mikolajczak en Isabelle Roskam (UC Louvain), die samen met collega’s uit 45 landen het consortium International Investigation of Parental Burnout oprichtten, buigen zich al enkele jaren over het onderwerp. Ze ontdekten dat het iedereen kan treffen, maar het risico op een parentale burn-out is nog net iets groter als beide ouders een drukke baan hebben, bij hoogopgeleide en deeltijds werkende vrouwen én bij alleenstaande ouders.

Wat zijn de gevolgen van een parentale burn-out?

Een parentale burn-out treft zowel ouders als kinderen. Wie mentaal en fysiek uitgeput is, voelt een emotionele afstand tegenover zijn kind, waardoor hij denkt te falen in het ouderschap. Door het gevoel tekort te schieten, gaan ouders dikwijls hun kinderen nog meer verwaarlozen, waardoor ze in een vicieuze cirkel terechtkomen. 

Een parentale burn-out vergroot zo de kans op ‘ontsnappingsfantasieën’ van ouders (over bijvoorbeeld het gezin verlaten), lichamelijke en emotionele verwaarlozing van het kind en fysiek en psychologisch ouderlijk geweld.

Heeft de coronacrisis de kans op een parentale burn-out vergroot?

Tijdens de lockdown in het voorjaar van 2020 moesten vele ouders verschillende ballen in de lucht houden, waardoor van me-time en zelfzorg weinig tot geen sprake was. Experts van de universiteit van Louvain-La-Neuve ondervroegen 1.300 (Franstalige) ouders in België over de impact van de situatie. Het bleek dat de crisis voor meer stress zorgde bij 20% van de moeders en 15% van de vaders, wat de symptomen van een burn-out uiteraard verhoogde. Anderzijds ervaarde een op de drie mama’s en papa’s net minder druk tijdens deze periode, doordat veel activiteiten buitenshuis wegvielen. 

Lees ook:
Postnatale depressie treft zowel mama’s als papa’s
Waarom oma en opa zo belangrijk zijn
Wanneer slaapt een baby door?
Slaapcoach: “Veel onderbroken nachten? Werk aan de slaapassociaties.”
De ochtendrush vermijden? Dat doe je zo
Wat als je kind niets wil eten (behalve appelmoes)?

Bronnen:
https://uclouvain.be/
https://www.burnoutparental.com/
https://www.healthline.com
https://www.nytimes.com
https://www.ipsnews.be

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Parentale burn-out: 8% van de Belgische ouders is ‘op’
Sluiten