Baby 1 Jun 2019 Paulien

Flesvoeding: hoe kan je een papfles het beste reinigen en steriliseren?

Omdat melk een heel gunstige bodem is voor bacteriën en je die bacteriën niet wil doorgeven aan je baby, is het enorm belangrijk je papflessen grondig te reinigen en te steriliseren. Hoe je dat het beste aanpakt, leggen we je graag even uit. 

Glas of plastic?

Of je nu een glazen of plastic papfles gebruikt, maakt weinig verschil. Beiden moeten glad zijn vanbinnen en makkelijk steriliseerbaar zijn. Een glazen fles blijft wel langer mooi dan een plastic fles. Die laatste wordt sneller dof. Koop wel altijd een fles met een brede hals, zodat je ze makkelijk kan reinigen. Wanneer je papfles een barst of krasje heeft, kan je ze beter zo snel mogelijk vervangen. In die barstjes kunnen meer bacteriën blijven hangen.

Papfles reinigen

Je gaat waarschijnlijk niet na elke voeding onmiddellijk je papfles steriliseren. Maar je kan ze wel al snel reinigen. Spoel dus onmiddellijk de fles uit onder stromend water. Zo blijven er geen hardnekkige melkresten achter in de fles.

Later kan je dan de fles grondig reinigen. Was de fles en de speen met heet water en afwasmiddel. Vergeet daarbij de randen van de fles en de schroefdop niet en draai eventueel het speentje binnenstebuiten. Gebruik een flessenreiniger om de bodem en de zijkanten goed te schrobben.

Gebruik deze flessenreiniger enkel voor de papflessen en niet voor ander keukengerei. Spoel dan alle onderdelen nog na met proper water en laat ze ondersteboven drogen op een propere doek.

Waarom steriliseren?

Door je papfles te steriliseren, dood je alle bacteriën. Dit is dus heel belangrijk om een zieke baby te vermijden. Als je baby jonger is dan zes maanden, steriliseer je je papfles na elk gebruik. Wanneer ie ouder is dan zes maanden, moet je de papfles maar een keer per week steriliseren. Reinig ze dan tussendoor wel grondig, zoals hierboven omschreven.

Papfles steriliseren

Je kan papflessen op veel verschillende manieren steriliseren. Je kan er zelfs speciale apparaten voor kopen die het werk voor jou doen. Heb je zo geen machine? Geen probleem, met een simpele kookpot gaat het ook perfect.

Vul een grote kookpot met water en eventueel een eetlepel azijn en breng het aan de kook. Stop je flessen in het water en zorg dat ze volledig onder staan. Laat het water tien minuten lang koken. Voeg tijdens de laatste drie minuten de spenen toe.

Giet het kookwater eerst af en neem dan met behulp van een tang de flessen en spenen voorzichtig uit de pot. Raak de binnenkant van de flessen niet met je handen aan. Laat de flessen omgekeerd uitlekken op een propere doek.

Meer weten? Gezondheid.be

Lees ook: Mag je een baby wakker maken voor voeding?

 

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Flesvoeding: hoe kan je een papfles het beste reinigen en steriliseren?
Sluiten