Extern 21 May 2019 Paulien

8 tips voor papa’s om een band op te bouwen met hun baby

Een band krijgen met je baby lijkt voor veel vaders misschien iets voor de ’toekomst’. Iets voor als je baby een jaar of twee is en je wat meer contact kunt hebben met je kleine meid of jongen. Maar ook met je baby kun je als vader al een échte band opbouwen.

1. Draagzak

Buiten dat het voor veel vrouwen best heel aantrekkelijk is, zo’n vader die met zijn baby rondloopt in een draagzak, is het voor de vader ook ideaal om door de draagzak een band met z’n baby te krijgen. Want door je baby dicht bij je te dragen, ruikt en voelt de baby jou en hoort hij je stem. Waar jij bent is de baby en andersom. De kersverse mama heeft vaak lichaamscontact met de baby, door bijvoorbeeld het geven van borstvoeding. Dus heb jij ook zo’n bondingmomentje nodig. Je baby is gelukkig bij papa, mama is blij dat ze even rustig kan douchen en papa schept een band met z’n kleintje. Een win-win-winsituatie dus!

2. Doe je baby in bad, of beter nog, ga zelf met je baby in bad

Voor je baby is het dagelijkse badje een heerlijk ontspanningsmomentje. Even uit de luiers en lekker relaxen in het warme badwater. Een makkelijk klusje dat elke papa voor elkaar krijgt. Hebben jullie thuis een ligbad dan zou je het zelfs kunnen overwegen om elke dag sámen met je baby te badderen. Maak er jullie vader- & zoonritueel of vader- & dochterritueel van en je zult zien hoe je baby en jij hier van genieten. En mama trouwens ook, want die heeft even haar handen vrij. Wederom een win-win-win!

3. Playtime

Weleens de wereld vanaf de vloer bekeken? Dagelijkse kost voor je baby zodra hij een beetje mobiel is. Double the fun en ga er ook lekker bij liggen. Sjees met de houten trein door de kamer en kruip achter elkaar aan. Is je baby nog heel klein? Dan zijn er een heleboel babyspelletjes die jullie kunnen spelen. En het allerbelangrijkste, door samen te spelen werken jullie weer aan die band.

4. Luiermomentje

Beelden van overvolle luiers, baby’s die in je gezicht plassen of je aankijken met die “blijf van me af” blik, daar word je niet noodzakelijk vrolijk van. Toch kun je het verschonen van de luier ook eens van de positieve kant bekijken. Want die verschoningstijd kun je ook prima gebruiken om met je baby te kletsen, hem te kietelen, zijn buikje te masseren, grapjes te maken en nog eens kiekeboe te spelen. Zo wordt een luier vervangen toch best een leuk momentje. Wel … Een draaglijk momentje.

5. Op stap

Op stap gaan met je baby is best een hele uitdaging en een pittige verhuis. Luiers mee? Check. Flesje mee? Check. Luierdoekjes mee? Check. Tutje mee? Check. Het duurt even voor je alles wat je nodig hebt, bij elkaar hebt geraapt, maar het is een uitgelezen kans om een band met je baby op te bouwen. Verken samen de wereld en geniet van de frisse buitenlucht.

6. Voorlezen

Je baby is dol op je stem. Hij herkent die nog van toen ‘ie nog veilig in mama’s buik zat. Voorlezen is ook heel goed voor de ontwikkeling van je baby. Dus grijp die kans en maak het voorlezen een vast onderdeel van jullie slaaproutine. Wedden dat je kind binnen de kortste keren niet meer wil slapen zonder een verhaaltje van papa?

7. Babymassage

Je baby vindt het heerlijk en jij waarschijnlijk ook. En aangezien je baby continue aan het groeien en ontwikkelen is, geniet hij van de rustgevende aanrakingen. Zodra jij de massagetechnieken goed in de vingers hebt, kun je ze natuurlijk ook toepassen als je baby een keer wat huilerig is of de slaap niet kan vatten. Conclusie: zet een relaxt muziekje op, hou een lekker olietje paraat et voilà, een uurtje babymassage doet wonderen voor jullie band.

8. Muziek

Baby’s houden van muziek! Je weet dus wat je te doen staat: lekker zingen en muziek maken. Bonuspunten als je goed kunt zingen of zelf een muziekinstrument bespeelt. Maar zelfs als je zo vals zingt als een kraai dan nog geniet je baby van dit vrolijke tafereel.

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
8 tips voor papa’s om een band op te bouwen met hun baby
Sluiten