Mama & papa 17 Sep 2019 Paulien

5 vragen die je jezelf moet stellen als je overweegt een hond te kopen

Een hond in huis halen, daar komt veel meer bij kijken dan enkel voederen en af en toe eens buiten laten. Je moet er best wat tijd in investeren. Het is zonder meer een engagement op lange termijn: een puppy heeft net zoals een baby een opvoeding nodig. En kleine hondjes worden groot.
Daarom hebben we deze vijf vragen opgesteld. Kan je op alle vijf vragen volmondig ja antwoorden? Dan kan je met een gerust hart op zoek naar jouw nieuwe, trouwe viervoeter.
f123h-puppy-goldretr-buiten-happy-11-19.jpg

Zie je het zitten om de nodige aanpassingen te doen in je leven en in je huis?

Je kan deze vraag eigenlijk best als volgt samenvatten: ben je bereid om de eerste zes maanden evenveel aanpassingen te doen als wanneer er een baby zou bijkomen? Als je een puppy in huis haalt, is het scenario quasi identiek: ze maken dingen stuk, moeten beschermd worden tegen zichzelf en zindelijkheid is nog niet aan de orde.
Denk ook na wat je met de hond doet, als jullie bijvoorbeeld op reis gaan, of een lange dag moeten werken. Een pup kan het wel leren om alleen te zijn, maar dat is een leerproces dat wat tijd in beslag neemt. Je zult dus in de eerste fase voor een oppas moeten zorgen.

Is het een haalbare kaart op langere termijn?

Als je geluk hebt, zal de nieuwe metgezel tien à vijftien jaar deel uitmaken van je leven. Daarom is het belangrijk dat je er goed over nadenkt of je het ziet zitten om je nieuwe huisdier zo lang in huis te houden. Je hond zal oud worden en misschien ziek, en dan moet er ook voor gezorgd worden.

Ben je bereid om de nodige tijd de spenderen aan de verzorging en de opvoeding van het dier?

Je denkt misschien dat de enige (en zwaarste) taak bij een hond het uitlaten is, maar niets is minder waar. Je moet elke dag de drink- en voederbak poetsen. Je zal ook regelmatig drollen moeten oprapen, op straat en in je eigen tuin. Langharige honden moeten regelmatig geborsteld worden en je hond moet ook af en toe een bad krijgen.
En dan moet je naar alle waarschijnlijkheid ook met je nieuwe beste vriend naar de hondenschool. Dit is heel belangrijk om je hond goed op te voeden maar dat neemt natuurlijk ook wel wat tijd in beslag.
f123h-hond-kat-vriendsch-11-19.jpg

Er is ook een financieel plaatje waarmee je rekening moet houden

Een slaapmand of hondenhok, een bench, hekjes om zones in je huis af te schermen, een halsband, kauwmateriaal, aangepaste voeding, speeltjes, een oppas aan huis, inentingen en andere ingrepen door de dierenarts, de toilettage of de trimmer, eventueel een degelijke hondenschool, en ondanks de beste bedoelingen toch wat schade of vernieling in het begin …. Het kost allemaal best wat geld. En dan hebben we het nog niet over de aankoopsom van het dier.

Ben je bereid om het dier de affectie te geven die het nodig heeft?

Het klinkt bijna als een evidentie maar dat is het niet altijd. Stel jezelf al eens de vraag of je je hond nog even graag zal hebben als hij niet (meteen) voldoet aan je verwachtingspatroon. Zorg er in elk geval voor om op dat vlak wat ruimte te laten. Misschien kan het dier de rol die jij voor ogen had, helemaal niet waarmaken.
Het zou kunnen dat je dingen verwacht die hij niet kan. Een hond opvoeden loopt niet altijd van een leien dakje. Misschien heeft de hond die je in huis haalde niet het karakter waarnaar je verlangde of wordt hij zelfs ziek.
Vergelijk het alweer met de opvoeding van een kind. Het is niet omdat jij ervan droomt dat je zoon ingenieur zal worden, dat hij dat ook kan waarmaken… Het plaatje past niet altijd.
Meer weten? Gezondheid.be

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
5 vragen die je jezelf moet stellen als je overweegt een hond te kopen
Sluiten