Oorzaken van haarverlies tijdens en na de zwangerschap

Sommige vrouwen hebben het geluk tijdens hun zwangerschap te pronken met een volle glanzende haarbos, terwijl anderen net te kampen krijgen met droger of uitvallend haar. Dat kan je misschien verontrusten, maar toch is haaruitval normaal en kan het te wijten zijn aan hormoonsveranderingen, stress of medische aandoeningen die met de zwangerschap gepaard gaan.

Hormonen

De toename van zwangerschapshormonen beïnvloedt de natuurlijke haargroei. In de natuurlijke haarcyclus is er sprake van een groeifase, overgangsfase, rustfase en uiteindelijk een uitvalfase. Tijdens een zwangerschap kunnen deze fasen veranderen door de stijgende oestrogeenspiegel. Je haar is dan meer in de rustfase normaal gezien, al is het ook mogelijk dat meer haren in de uitvalfase zitten in deze periode.

In het eerste trimester kan je lichaam bovendien onder stress komen door de drastische verschuiving  in hormonenbalans die nodig is om de groeiende baby te ondersteunen. Door de stress kan 30 procent of meer van je hoofdharen in de telogene of “rustfase” van de haarlevenscyclus terechtkomen. Dus in plaats van de gemiddelde 100 haren per dag, kan je 300 haren per dag verliezen.

Schildklierproblemen

Schildklieraandoeningen, zoals hyperthyreoïdie (te veel schildklierhormoon) of hypothyreoïdie (te weinig schildklierhormoon), zijn soms moeilijk te herkennen tijdens de zwangerschap. Van de twee aandoeningen komt hypothyreoïdie vaker voor, bij ongeveer 2 tot 3 op de 100 zwangere vrouwen. Haaruitval is een van de symptomen, samen met spierkrampen, constipatie en uitputting. Ongeveer 1 op de 20 vrouwen kan ook schildklierproblemen krijgen na de geboorte van de baby (postpartum thyroïditis).

IJzertekort

Als er in je lichaam niet voldoende rode bloedcellen zijn om zuurstof naar de verschillende weefsels te brengen, ontstaat er een ijzertekort. Dat kan leiden tot dunner wordend haar en andere symptomen, zoals vermoeidheid, een onregelmatige hartslag, kortademigheid bij inspanning en hoofdpijn.

Zwangere vrouwen lopen een verhoogd risico om bloedarmoede te ontwikkelen door een ijzertekort, vooral als hun zwangerschappen kort na elkaar plaatsvinden, als ze zwanger zijn van een meerling, of als ze last hebben van ernstige ochtendmisselijkheid.

Haaruitval door deze aandoeningen is niet blijvend, maar het is mogelijk dat je pas je normale haardikte terugkrijgt als ook je hormoon- of vitaminespiegels weer een normaal niveau bereiken. Zorg tijdens je zwangerschap dus altijd voor een gezond en gevarieerd eetpatroon. Dat is bevorderlijk voor de volheid en glans van je haar en kan het haarverlies beperken. Je kan ook aan je arts vragen welke prenatale vitamine je kan nemen ter aanvulling van je dieet.

Na de bevalling

Haarverlies tijdens de zwangerschap is dus niet abnormaal en het zou zich ook weer moeten herstellen na verloop van tijd of na behandeling van de onderliggende oorzaak.

Rond vier maanden na de bevalling zal het haarverlies een piek bereiken, maar de haargroei zal opnieuw normaliseren binnen zes tot negen maanden.

Als het haarverlies aanhoudt of als je andere symptomen opmerkt, neem dan contact op met je arts om te kijken of er een andere mogelijke oorzaak is, zoals alopecia areata (pleksgewijze kaalheid) of androgene alopecia (gewone kaalheid).

Auteur: Sara Claessens

Lees ook:
11 dingen die elke zwangere vrouw stiekem doet (Ssstt!!!)
Alles over een zwangerschapsstreep of linea nigra
Welke oogkleur krijgt jouw baby?
Wat is Kind en Gezin precies en wat mag je verwachten?

Bronnen:
https://www.haarstichting.nl
https://www.thuisarts.nl
https://www.healthline.com

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Oorzaken van haarverlies tijdens en na de zwangerschap
Sluiten