Ontdek de geboortesteen van jouw baby

Naast geboortebloemen hebben we ook allemaal minstens één geboortesteen, naargelang de maand waarin we het levenslicht zagen. Leuk voor een ring, armband, halsketting of ander juweel, of gewoon leuk om weten.

Januari: Granaat

Hoewel veel mensen bij granaat aan een rode edelsteen denken, is hij eigenlijk in veel kleuren verkrijgbaar: rood, bruin, oranje, groen en zwart van kleur zijn. De steen is doorzichtig tot doorschijnend met een glasachtige glans.

Granaat geeft kracht en energie, doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen, wilskracht en vitaliteit, om fysieke en mentale hindernissen te overwinnen.

Februari: Amethist

Amethist is de populairste paarse edelsteen ter wereld. Het paars kan zo licht zijn dat je nauwelijks het kleur ziet, maar ook zo donker dat hij bijna ondoorzichtig wordt.

Amethist heeft een beschermende, zuiverende en reinigende werking, en helpt je om tot bepaalde inzichten te komen. De steen heeft ook een positieve impact op het zenuwstelsel en zou helpen tegen hoofdpijn, migraine en slaapproblemen.

Maart: Aquamarijn, Bloedsteen

Aquamarijn is de blauwe variëteit van het mineraal dat bekend staat als beryl. Het komt voor in een kleurengamma van licht groenachtig blauw tot een bijna zuivere blauwe tint.

De steen heeft een kalmerende werking, zowel psychisch als fysiek, en biedt helderheid. Hij helpt je keuzes te maken en die te beargumenteren op een positieve manier.

Bloedsteen is een ondoorzichtige groene chalcedoon met spatten van rood (of andere kleuren), vandaar ook z’n naam. Als ondoorzichtige edelsteen wordt bloedsteen meestal in koepel- of schildvormige edelstenen geslepen die cabochons worden genoemd. Het is al minstens tweeduizend jaar een populaire edelsteen. In Europa en in oudere publicaties is bloedsteen bekend onder de naam ‘heliotroop’. Het is een populaire en duurzame edelsteen voor herenringen, manchetknopen en dasspelden.

De steen helpt je het hoofd koel te houden bij ongeduld of agressie bijvoorbeeld, maar geeft anderzijds net energie als je vermoeid bent. Hij stimuleert je creativiteit en bant negativiteit.

April: Diamant

De diamant is een van de duurste, maar ook populairste edelstenen ter wereld. Vooral geliefd om z’n mooie schittering en de dispersie (het vermogen om als prisma te fungeren en licht te scheiden in mooie kleuren).

Een diamant ondersteunt de spiritualiteit en helpt je om tot bepaalde inzichten te komen. Omdat hij zo krachtig is en bestaande gevoelens versterkt, gebruik je ‘m beter enkel als je goed in je vel zit.

Mei: Smaragd

De smaragd is de groene variant van het mineraal beryl, en is in verschillende tinten verkrijgbaar, van licht geelgroen tot licht blauwachtig groen. De zuiver groene smaragden zijn het meest populair en waardevol.

Een smaragd heeft een positieve impact op sociale relaties en vriendschappen. Hij biedt helderheid en stimuleert doelgerichtheid, en helpt je zo om tegenslagen het hoofd te bieden.

Juni: Alexandriet, Maansteen, Parel

Er zijn drie soorten parels: natuurparels (die zich op een natuurlijke wijze in de schelp van een weekdier vormen), gekweekte parels (waarbij mensen een ‘zaadje’ platen in de schelp zodat het weekdier er parelmoer omheen legt) en imitatieparels (plastic parels met een glanzend laagje eromheen).

Parels zuiveren je lichaam en je geest, weren negatieve gevoelens af en helpen je focussen op het positieve zodat stress verdwijnt en je kan groeien.

Alexandriet is genoemd naar de Russische tsaar Alexander II. Het leuke aan deze steen, die in verschillende tinten komt, is dat hij verandert van kleur naarmate de hoeveelheid licht er is.

Hij brengt de twee hersenhelften in balans (emotionele en rationele), en werkt ontstekingsremmend en ontgiftend.

Maansteen is een mineraal die bij lichtinval een parelachtige glans produceert. Meestal heeft hij een witte of grijze kleur, met een gloed die ook wit of zilverachtig is, vandaar de naam. Maar je vindt hem ook in onder andere roze en oranje. Zeldzame maanstenen geven een blauwe of veelkleurige gloed, zij dragen de naam regenboogmaanstenen waardig.

Maansteen is de steen van de hoop. Hij staat voor intuïtie, gevoel, liefde en vruchtbaarheid, en versterkt de vrouwelijke eigenschappen (ook bij mannen).

Juli: Robijn

Robijnen vind je in oranjerode tinten tot zelfs in purperrood, maar de populairst en waardevolste zijn die in zuiver rood en licht paarsrood.

De rode kleur symboliseert liefde, voortplanting en nieuw leven. Hij brengt ook passie, zodat je je kan concentreren en plezier vindt in wat je doet. Hij maakt je doelbewust en wilskrachtig.

geboortestenen per maand

Augustus: Peridoot, Spinel, Sardonyx

De peridoot heeft een geelgroene kleur en is een van de meest betaalbare edelstenen. Een groot deel van de peridoot in de wereld wordt gevonden in basaltstromen. Basalt is een stollingsgesteente dat is ontstaan uit lavastromen die uit vulkanen zijn uitgebarsten. De groene zandstranden van Hawaii bevatten peridootkristallen die uit basalt zijn verweerd. Sommige peridoot valt op aarde in meteorieten.

Peridoot elimineert negativiteit en stimuleert je eigen kracht, wat zorgt voor persoonlijke groei en ontwikkeling,

Spinel komt voor in een rijke rode kleur die lijkt op robijn, in een mooie blauwe kleur die lijkt op saffier en nog in vele andere tinten. Diamant, robijn, saffier en topaas zijn de enige veelgebruikte edelstenen met een hogere hardheid.

Spinel helpt je om tegenslagen te verwerken en biedt moed in moeilijke situaties.

Sommige (maar niet alle) geboortesteenlijsten vermelden sardonyx als geboortesteen voor augustus. Sardonyx is een gebandeerde variëteit van chalcedoon die rechte, parallelle banden van wit, zwart, oranje, rood of bruin chalcedoon vertoont. Sommige van de meest spectaculaire cabochons en kralen zijn uit sardonyx gesneden.

Sardonyx versterkt de integriteit en zo ook je sociale banden. Hij brengt ook zelfvertrouwen en reguleert de lichaamsvloeistoffen: zowel de opname van voedingsstoffen als het afvoeren van afvalstoffen.

September: Saffier

Saffier kan allerlei kleuren hebben, maar blauw is de populairste kleur – en de kostbaarste. De prachtig blauwe saffier roept het beeld op van rijke koningen en keizers, net zoals robijn, diamant en smaragd dat doen.

In een saffier die cabochon geslepen is, kan een zespuntige ster zichtbaar zijn. De steen heet dan een stersaffier.

Saffier versterkt je geestelijke gezondheid en helpt je beslissingen te nemen. Hij helpt je ook om de woorden te vinden en die op een goeie manier te uiten.

Oktober: Opaal, Toermalijn

Opaal krijgt weleens de bijnaam van ‘kleurrijkste edelsteen ter wereld’, omdat één steen een volledig spectrum aan kleuren kan vertonen.

Opaal heeft een helende werking, zowel spiritueel als emotioneel, mentaal en fysiek. Hij helpt je emoties te kanaliseren en alles helder te zien.

Toermalijn is eigenlijk een groep van mineralen, elk met een andere kleur én een andere naam.

Een toermalijn beschermt je als een soort schild tegen negatieve energie en brengt zelfvertrouwen.

November: Citrien, Topaas

Citrien is ’s werelds meest verkochte edelsteen met een gele tot oranje kleur. Het is een favoriete edelsteen vanwege zijn betaalbaarheid en duurzaamheid.

Citrien is een ‘zonnige’ steen die positiviteit, geluk en succes meebrengt en je zo helpt om je innerlijke kracht te vinden, wat ook in je relaties ten goede komt.

Topaas komt voor in een breed scala van natuurlijke en behandelde kleuren, waaronder blauw, roze, paars, geel, bruin, oranje en kleurloos. Topaas is een zeer duurzame steen met een Mohs hardheid van 8. Diamant, robijn en saffier zijn de enige veelgebruikte edelstenen met een grotere hardheid.

Topaas stimuleert je probleemoplossend vermogen en zorgt voor innerlijke rijkdom door je zelfvertrouwen, openheid, vreugde en moed te vergroten.

December: Tanzaniet, Turkoois, Zirkoon

Tukoois is een blauw tot blauwgroen tot geelgroen mineraal dat al duizenden jaren als edelsteen wordt gebruikt. Helderblauwe turkoois is de meest geprefereerde kleur. Het wordt meestal gezet in sterling zilveren sieraden.

Turkoois brengt rust en beschermt je tegen negatieve energieën van buitenaf. Hij brengt je innerlijke gevoelens in balans en stimuleert je alertheid, maar behoedt je tegelijkertijd voor gevaar.

Zirkoon is een heldere edelsteen met een hoge glans, en veel exemplaren produceren een kleurrijk vuur dat vergelijkbaar is met diamant. Door deze eigenschappen werd zirkoon ooit gebruikt als een alternatieve steen voor diamant.

Zirkoon geeft je de energie en inzichten om wensen om te zetten in realiteit. Hij maakt je energiebanen vrij zodat je levensenergie weer vrij kan stromen, wat je vitaliteit vergroot.

Tanzaniet is de nieuwste geboortesteen voor de maand december. De meeste tanzaniet die tegenwoordig in sieraden wordt verkocht, heeft een blauwe tot blauwpaarse of blauwviolette kleur die ontstaat door warmtebehandeling. Extra leuk is dat de kleur verandert afhankelijk van de hoek waarin je de steen bekijkt.

Tanzaniet helpt je om je innerlijke kracht te vinden en te vertrouwen, en maakt diepe emoties los zodat je ze een plaats kan geven. Daarnaast heeft tanzaniet ook een sterke spirituele werking.

Bronnen:
https://www.edelstenenenmineralen.nl
Birthstones by Month: Chart and Photos (geology.com)
www.semoea.nl

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Ontdek de geboortesteen van jouw baby
Sluiten