Onderzoek: Grootouders die babysitten leven langer

Je hebt enkele lastige dagen achter de rug en snakt naar wat welverdiende rust en me-time. Eigenlijk zou je ’t liefst je ouders opbellen om te vragen of ze kunnen babysitten, maar anderzijds mag je al zo vaak op hun hulp rekenen en wil je ze niet wéér inschakelen… Herkenbaar? Wel, bel, bel, bel, want ze zijn sowieso verzot op je kindje en wachten waarschijnlijk op je telefoontje.

Babysitten houdt grootouders mentaal en fysiek jong

En er is nog een andere goede reden om ze geregeld als oppas te vragen: onderzoek heeft aangetoond dat oma’s, opa’s, bompa’s, bomma’s, mémés en pépés die op hun kleinkinderen babysitten langer leven.

“Grootouders die babysitten of op een of andere manier voor hun kleinkinderen zorgen, hebben een lager overlijdensrisico over een periode van 20 jaar dan leeftijdsgenoten die geen zorgtaken op zich namen.” Zo concludeerde het onderzoeksteam van de Berlin Aging Study, die gegevens analyseerde van meer dan 500 mensen van zeventig jaar en ouder. Dat onderzoek, waarvan de resultaten werden gepubliceerd in Evolution and Human Behavior, dateert al van begin jaren negentig, maar sindsdien werden de ouderen nog zeven keer opnieuw onderzocht bij een opvolgstudie.  

Lees ook: Waarom oma en opa zo belangrijk zijn

Volgens Dr. Ronan Factora van de Cleveland Clinic krijg je, als je ouder wordt, de drang om sociaal betrokken te zijn, cognitief gestimuleerd te worden en actief bezig te zijn, en al die dingen stellen je in staat om gezond ouder te worden. Bovendien werd eerder al een verband aangetoond tussen stress en een hoger risico op overlijden, en blijkt het zorgen voor kleinkinderen en anderen in nood net stressreducerend te werken. Kort samengevat: zorgen voor kleinkinderen houdt de senioren zowel fysiek als mentaal jong.

Lees ook: 5 redenen om de grootouders vaker te laten babysitten

Let wel, trop is te veel. Als grootouders zodanig veel ingeschakeld worden dat de zorg te veel van hen vergt, wordt dat babysitten net een bron van stress, waardoor het verouderingsproces een versnelling hoger schakelt. Het juiste evenwicht vinden, is dus wel belangrijk.

Bronnen:
Berliner Altersstudie
Cleveland Clinic Newsroom
Evolution and Human Behavior

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Onderzoek: Grootouders die babysitten leven langer
Sluiten