Mama & papa 25 Oct 2019 Paulien

Voel je je ondergewaardeerd in je relatie? Zo laat je het aan je partner weten

Jezelf kwetsbaar opstellen in je relatie is niet altijd even makkelijk. Toch is praten over je emoties enorm belangrijk. Voel jij je niet altijd even gewaardeerd, maar weet je niet hoe je dit gesprek moet starten? Dan geven wij je graag een paar tips.

Aankaarten bij je partner dat je iets mist in jullie relatie is eng, dat snappen wij maar al te goed. Een paar handige pointers kunnen daarom geen kwaad.

Niet gewaardeerd worden door je partner

In een goede relatie is duidelijke communicatie onmisbaar. Wanneer jullie allebei continu vaag zijn en alsmaar om dingen heen draaien, gaat het niet lang goed. Zeker wanneer er bepaalde aspecten binnen jullie relatie niet helemaal lekker lopen is communicatie essentieel.

Dat is vast geen nieuwe informatie voor jou. Toch is het zo makkelijk nog niet om open te communiceren en kan het ook best eng zijn. Maar als jij gewoon gelukkig wil zijn binnen je relatie, is het soms nodig om je partner aan te spreken op zijn of haar gedrag. Aan het einde van de dag is het namelijk belangrijk dat jij gewaardeerd wordt door je significant other. Punt uit. Geen paniek, de volgende tips helpen je hopelijk bij het aanknopen van het gesprek.

1. Timing is belangrijk

Om te beginnen is het belangrijk om een goed moment uit te kiezen voor het gesprek. Als jullie net allebei met verschillende deuren in het huis gesmeten hebben omdat jullie weer ruzie hadden over de afwas, kan je de ander beter even laten. Ook wanneer je voelt dat jullie mogelijk in een discussie terechtkomen is het beter om “het gesprek” even uit te stellen. Ga het gesprek pas aan wanneer jullie allebei rustig en ontspannen zijn.

2. Kies je woorden goed uit

Oké, wanneer je het goede moment hebt gevonden, is het tijd om het daadwerkelijke gesprek te beginnen. Het kiezen van de juiste woorden is heel belangrijk. Je wil je partner namelijk niet het gevoel geven dat je hem of haar beschuldigd van iets.

Huwelijkstherapeute Whitney Berg is het hiermee eens en geeft als tip: “When discussing something with a partner, such as feeling not appreciated enough, we want to be very mindful of using language like ‘I feel’ — instead of ‘You make me feel.'” Spreek dus altijd vanuit jouw ervaring en wees duidelijk.

3. Stel de juiste vragen

Als je het moeilijk vindt om het gesprek te beginnen, is het een optie om simpelweg te vragen of het uitkomt. “Ik wil graag even met je praten. Is dit een goed moment?” is een makkelijke manier om erachter te komen of de ander in de juiste mood is. Het is belangrijk dat jullie allebei in de juiste state of mind zijn om dit soort emotionele dingen te bespreken.

Wanneer je partner aangeeft dat het inderdaad een goed moment is, kan je beginnen. Probeer een duidelijk voorbeeld te geven en zeg ook hoe je je beter zou voelen in de situatie. Op die manier ben je direct en geef je meteen al een oplossing.

4. Hoe voelt je partner zich?

Als je toch het gesprek al aangegaan bent, kan je net zo goed vragen hoe jouw partner zich eigenlijk voelt. Misschien voelt hij of zij zich ook niet helemaal gewaardeerd. Dan is dit een goed moment om dat te bespreken. Als blijkt dat hij of zij zich ook ondergewaardeerd voelt, kan je vragen wat er nodig is om dit te veranderen.

Er is een mogelijkheid dat je partner niet goed reageert op jouw gevoelens. Als hij of zij het wegwuift, stil wordt of boos op je wordt, is de kans groot dat dit de eerste keer is dat dit hem of haar verteld wordt. Zoiets kan natuurlijk persoonlijk opgevat worden, dus geef de ander de tijd om er even van te bekomen en erover na te denken. Zijn jullie allebei rustig? Probeer het dan opnieuw.

Lees ook: Zo hou je je relatie spannend als je jonge kinderen hebt

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Voel je je ondergewaardeerd in je relatie? Zo laat je het aan je partner weten
Sluiten