Mama & papa 7 Dec 2019 Paulien

LEESTIP. ‘Oei, ik groei!’ is het ultieme koffietafelboek voor ouders van jonge kinderen

“Ik kan me eigenlijk niet herinneren hoe het boek ‘Oei, ik groei!’ ooit in mijn huis is beland. Ik heb nooit gedweept met kinderexperten die me vanop afstand fijntjes zouden uitleggen hoe ik mijn kind moet grootbrengen. Niet dat ik het zelf allemaal zo goed wist, integendeel. Waarschijnlijk heeft die onzekerheid me uiteindelijk toch doen plooien. Feit was dat ‘Oei, ik groei!’ bij ons thuis al snel de status van koffietafelboek verwierf. Voor elke schreeuw of traan die ik niet kon verklaren, zocht ik mijn toevlucht in één van de tien sprongetjes die een baby volgens dit boek neemt.

‘Oei, ik groei!’ werd oorspronkelijk geschreven door twee antropologen, Hetty van de Rijt en Frans X. Plooij, die de ontwikkeling van het gedrag van baby’s observeerden. Ze stelden vast dat baby’s op gezette leeftijden door regressieperiodes, ofwel moeilijke fases, heen gaan. Bij iedere moeilijke fase maken baby’s een sprong in hun mentale ontwikkeling.

Die sprongen worden heel gedetailleerd beschreven in het boek en bieden ouders een overzichtelijke houvast voor de moeilijke en onzekere momenten. In het boek vind je naast tips en uitleg veel herkenbare quotes van andere ouders, maar ook oefeningen en spelletjes die je samen met je baby kan doen om hem of haar door de betreffende ontwikkelingsfase te loodsen.

Dat het idee van de sprongetjes bij ouders aanslaat, mogen de verkoopcijfers bewijzen. ‘Oei, ik groei!’ is ondertussen aan haar 78ste druk toe sinds het ontstaan ervan in 1992. Ouders van nu hoeven zich echter geen zorgen te maken. Jullie hoeven het heus niet te doen met pedagogische tips van meer dan 25 jaar oud. Dit jaar verscheen er een volledig vernieuwde versie van het boek, samen met een aantal andere titels, een reeks apps en een online gids. Verantwoordelijk voor deze vernieuwing is de dochter van Hetty en Frans, die alle mogelijke platformen inzet om het onderzoek van haar ouders zo toegankelijk mogelijk te maken.

Of ‘Oei, ik groei!’ haar reputatie als hét naslagwerk voor baby’s mentale ontwikkeling waarmaakt? Ja, maar dat betekent niet dat het de waarheid in pacht heeft. Er valt veel te zeggen voor de sprongetjes en de theorie erachter berust wel degelijk op grondig en wetenschappelijk onderzoek, maar dat neemt niet weg dat het verhaal soms wat gaat vervelen. ‘Oei, ik groei!’ is dan ook geen boek om van begin tot einde uit te lezen. Leg het op je salontafel en sla het open als je een specifieke vraag of bezorgdheid hebt. Soms zal je er wat aan hebben, soms ook niet.

“Oei, ik groei!”van Hetty van de Rijt, Frans X. Plooij en Xaviera Plas-Plooij is verschenen bij Fontaine Uitgevers.”

Nog meer leesinspiratie?

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
LEESTIP. ‘Oei, ik groei!’ is het ultieme koffietafelboek voor ouders van jonge kinderen
Sluiten