Waarom noten eten tijdens de zwangerschap goed is voor jou én je baby

dossier Noten bevatten een heleboel vitaminen en mineralen en die kan je natuurlijk goed gebruiken als je een klein mensje laat groeien in je buik. Wij lijsten op waarom het een goed idee is om noten te eten tijdens je zwangerschap.

Calcium

Calcium vermindert de kans op zwangerschapsvergiftiging en zorgt onder andere voor de aanmaak van het skelet en het gebit van je baby. Als je veel calcium eet tijdens je zwangerschap, verlies je niets van je eigen calcium als je baby begint te ontwikkelen. Hazelnoten, amandelen en paranoten zijn een goede keuze als je wat meer van deze vitamines nodig hebt.

Foliumzuur

Elke zwangere vrouw weet dat foliumzuur enorm belangrijk is voor de ontwikkeling van je baby. Maar wist je ook dat je veel foliumzuur terugvindt in noten zoals pistachenoten en kastanjes? noten tijdens zwangerschap

IJzer

De ontwikkeling van je baby en de vorming van je placenta zijn ook afhankelijk van een bepaalde vitamine, namelijk ijzer. Een ijzertekort komt vaak voor bij zwangere vrouwen omdat er plots twee liter meer bloed aangemaakt moet worden voor je kleine spruit. Daarom is het geen slecht idee om wat extra ijzer in te slaan in de vorm van noten zoals hazelnoten, walnoten, amandelen, cashewnoten, paranoten en pinda's.

Omega-3-vetten

Als zwangere vrouw word je aangemoedigd om veel vette vis te eten om zo meer omega-3-vetten op te nemen. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de hersenen van de baby in je buik. Ben je de vette vis een beetje beu gegeten? Kies dan eens voor een handje walnoten! noten tijdens zwangerschap

Allergieën

Heel lang werd het afgeraden om veel noten en voornamelijk pindanoten te eten tijdens de zwangerschap omdat je baby daardoor allergieën kon ontwikkelen. Deze theorie is recent ontkracht en zelfs het omgekeerde lijkt waar: als je noten eet tijdens de zwangerschap heeft je baby een kleinere kans op allergieën en longaandoeningen zoals astma. Als je noten wil eten voor de gezondheidsvoordelen, kies je het beste voor 'onbewerkte' noten. Als noten geroosterd worden, verliezen ze een groot deel van hun voedingswaarde. Gezouten noten bevatten dan weer te veel zout. Elke dag een handvol noten volstaat, dat komt neer op zo'n 25 gram. Lees ook: Wat is zwangerschapsdiabetes? Linea nigra: alles wat je wil weten over de zwangerschapsstreep Wanneer, hoe en waar kan je het moederschapsverlof aanvragen? Checklist: wat moet er zeker op je geboortelijst staan? Weeën: de verschillende soorten en hoe ze te herkennen Bronnen: WebMD Voedingscentrum


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram