Kinderwens 28 Jul 2019 Paulien

Nieuwe techniek verdubbelt kansen op zwangerschap via IVF-ICSI

Koppels die niet natuurlijk zwanger geraken, proberen vaak via in-vitrofertilisatie (IVF) hun kinderwens alsnog in vervulling te laten gaan. Die behandeling is duur, belastend en lang niet altijd succesvol.
Een team van VUB-wetenschappers heeft een nieuwe test ontwikkeld, de Corona Test, waarmee de kwaliteit van eicellen kan bepaald worden. Zo kunnen de beste eicellen geselecteerd worden, wat de kans op een succesvolle poging aanzienlijk vergroot.

Hoe werkt het?

Bij de Corona Test worden in een laboratorium de zogenaamde “corona cellen” – dit zijn de cellen die zich aan de buitenkant van de weggenomen eicel bevinden – geanalyseerd. Je kan deze cellen vergelijken met de eischil. Deze cellen worden bij klassieke IVF-behandelingen weggegooid, maar geven eigenlijk een goede indicatie van de kwaliteit van de eicel.
Op die manier kunnen dokters bepalen welke eicellen de grootste kans op een zwangerschap bieden. Die worden dan bevrucht en teruggeplaatst. Uit studies met meer dan 100 patiënten in UZ Brussel bleek dat het zwangerschapspercentage verdubbelde door de toepassing van deze test.

Eicellen invriezen?

De techniek kan ook toegepast worden bij vrouwen die hun eicellen laten invriezen: in eerste instantie kan bepaald worden hoeveel eitjes moeten bevroren worden, maar ook na ontdooiing kunnen via de test de meest kwalitatieve eicellen voor een ivf-poging geselecteerd worden.
Het belangrijkste voordeel van deze test is dat het de effectiviteit van een vruchtbaarheidsbehandeling aanzienlijk doet toenemen. Dat bespaart veel geld, tijd maar ook vooral menselijk leed. Want ook dat mag niet onderschat worden bij mensen met een kinderwens.
Lees ook: Alles wat je over spermadonors en inseminatie wil weten

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Nieuwe techniek verdubbelt kansen op zwangerschap via IVF-ICSI
Sluiten