Zwangerschap 21 Jul 2019 Paulien

8 tips waardoor je minder vocht zal vasthouden tijdens de zwangerschap

Bijna alle vrouwen hebben last van vocht vasthouden tijdens de zwangerschap. In hun enkels, vingers, tenen, benen, … Noem maar op. Gelukkig zijn er een heleboel tips om dat vervelende gevoel te verminderen.

Vocht vasthouden tijdens de zwangerschap verminderen

Voeten in de lucht

Als je voeten vaak gezwollen zijn kan het helpen deze in de lucht te houden. Bijvoorbeeld door te slapen met een kussen onder je voeten, of overdag je voeten op een stoel te leggen.

Ananas

Ananas is van nature vochtafdrijvend. Elke dag een beetje ananas is dus de boodschap! Niet alleen delicious, maar dus ook goed voor je dikke vingers.

vocht vasthouden tijdens zwangerschap

Massage bij jezelf

Masseer de plekken waar je vocht vasthoudt. Werk daarbij altijd van buiten naar binnen toe. Dat doe je door je in te beelden dat je het vocht letterlijk uit jezelf probeert te masseren, net zoals wanneer je het laatste restje tandpasta uit de tube probeert te persen. Je kan dat zelf doen, maar je partner kan je daar natuurlijk ook bij helpen.

Lees ook: Alles over zwangerschapsoedeem of vochtophoping tijdens de zwangerschap

Wandelen én zitten

Als je vaak moet zitten, probeer dan om elk half uur toch even de benen te strekken en een stukje te wandelen. Dat helpt bij de circulatie en het helpt dus ook bij het verminderen van zwelling.

Koffie

Nee, je moet geen liters koffie te drinken, dat is ook helemaal niet goed voor je baby. Maar je kan het vasthouden van vocht wel verminderen door een koffiescrub te gebruiken. Je kan die kopen in de meeste schoonheidswinkels maar je maakt het ook makkelijk zelf. Dat doe je door koffiegruis te mengen met wat bodylotion of kokosolie.

vocht vasthouden tijdens zwangerschap

Draaien

Dit kan je makkelijk doen in combinatie met de eerste tip! Wanneer je je voeten in de lucht houdt, maak dan draaiende bewegingen met je enkels terwijl je je voeten een stukje omhoog houdt. Ook dit kan helpen bij de zwelling en de pijn die daar soms bij komt kijken.

Minder zout

Zout heeft de eigenschap om vocht vast te houden. Probeer dus om je zoutopname te beperken.

Koud water

Ook koud water kan helpen! Neem ’s avonds lekker een koel voetenbad of, als je echt een die-hard bent, een koude douche. Dat is goed voor je circulatie!

Lees ook: Rugpijn tijdens de zwangerschap: dit kun je eraan doen

Bron: Minime

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
8 tips waardoor je minder vocht zal vasthouden tijdens de zwangerschap
Sluiten