Mentale problemen tijdens de zwangerschap: screening, vaststelling en behandeling

Men spreekt weleens van een roze wolk, maar voor veel kersverse mama’s (in spe) is het toch even zoeken en wennen. Bij één op vijf vrouwen wordt de hele periode overschaduwd door mentale problemen en kleurt die wolk zelfs gitzwart.

Door een gebrek aan kennis en tijd worden donkere gevoelens tijdens of na de zwangerschap vaak in een klein hoekje geduwd. Bovendien is het moeilijk om toe te geven dat je je mentaal niet oké voelt in een tijd die door iedereen als heuglijk wordt beschouwd. En toch is het belangrijk om de mentale problemen te erkennen. Zo krijg je niet alleen zelf de hulp die je verdient, op basis van die gegevens kunnen zorgverleners mogelijke risicofactoren nog beter in kaart brengen en ook andere (toekomstige) mama’s die zich niet goed voelen aangepaste zorg en begeleiding bieden.

Hoe gebeurt de screening en vaststelling?

In een zogenaamd psychosociaal assessment krijg je allerlei vragen voorgeschoteld om jouw situatie te kunnen schetsen en eventuele risicofactoren en psychosociale pijnpunten te kunnen detecteren. Had je al eens te maken met partnergeweld? Heb je familieleden die met psychische problemen kampen? Was de zwangerschap gewenst? Enzovoort. Voor die vragenlijst kan je terecht bij een zorgverlener zoals je vroedvrouw, huisarts of gynaecoloog, liefst tussen week 6 en week 16 van je zwangerschap.

Wanneer is er sprake van mentale problemen en hoe ziet de behandeling eruit?

Als die vragenlijst aantoont dat jij met minstens één grote of twee ‘kleinere’ psychosociale risicofactoren te maken hebt, dan krijg je te zien bij welke ondersteunende instantie jij terecht kan voor hulp op maat.

Wil je graag zelf al eens zo’n vragenlijst doorlopen en kijken bij welke instantie je terecht kan? Klik dan op deze link en scroll naar pagina 58.

Lees ook: Als de roze wolk zwart kleurt: mentale problemen tijdens en na de zwangerschap

Bronnen:
www.uzgent.be – Richtlijn perinatale gezondheid
www.uzgent.be – Perinatale geestelijke gezondheid
www.depressiehulp.be

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Mentale problemen tijdens de zwangerschap: screening, vaststelling en behandeling
Sluiten