Me-time voor je peuter: Zo creëer je een rustplekje

dossier Naar school gaan, spelen bij de onthaalmoeder en rondlopen in de crèche kan best vermoeiend zijn voor je kindje. Het is zeker niet zo dat alle kinderen behoefte hebben aan lange pauzes om tot rust te komen, maar toch is het belangrijk om na te gaan of je kind wel voldoende kan herstellen van alle prikkels die het in de loop van de dag heeft opgedaan. Psychologisch consulent Laura Leysen is fan van een rustplekje, en dat maak je makkelijk zelf.

Maak samen met je kind een plek waar hij zich alleen of samen met jou kan terugtrekken.

Een grote kartonnen doos waarin je een huisje maakt, een kamp in het hoekje van de woonkamer of een echte tipi-tent die je helemaal kan afsluiten… Zorg er vooral voor dat de plaats makkelijk toegankelijk is voor jouw kind. Jonge kinderen kunnen nog niet alleen op hun kamer blijven, voorzie dus beter een plekje in de woonkamer of keuken waar je ook toezicht kan houden op je kind.

Wat heb je nodig?

  • Kussens
  • Kleed (voor de bodem)
  • Een zacht dekentje of plaid
  • Klamboe of laken
  • Eventueel knuffels

Hoe doe je het?

Voorzie best een ruimte die afgesloten kan worden zodat je kindje niet extra geprikkeld wordt door zaken van buitenaf. Beperk zoveel mogelijk de impact van licht en geluid. Werk daarnaast met rustige kleuren en materialen. Hevige kleuren zullen jou en je kind alleen nog maar meer gaan prikkelen. Stap 1: Kies de plek waar jullie rustplekje moet komen. Ideaal is een rustig plaatsje in huis. Heb je geen ‘hoekje’ over? Je kunt er één creëren door (kamer)schermen neer te zetten of met de plaatsing van kasten te spelen. Stap 2: Maak jullie rustplekje extra zacht. Leg een dekentje op de grond en voorzie een aantal kussens zodat je kind alleen of samen met jou kan genieten. Richt de plek samen met je kind in zodat het ook echt als zijn plaatsje aanvoelt. Stap 3: Voorzie enkele spullen die jouw kind tot rust kunnen brengen. Dit kan een knuffel zijn, maar ook een prentenboek, cd-speler voor rustige muziek, tekenpapier en kleurpotloden enzovoort. Extra tips voor de inrichting
  • Maak zeker geen gebruik van een tablet of smartphone. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat mensen zo moeilijk tot rust kunnen komen in hun hoofd en dat de blootstelling aan het licht van deze toestellen de hersenen tegenhoudt om te ontspannen.
  • Muziek is een wondermiddel om te ontprikkelen. Je kunt wat rustgevende muziek op een mp3-speler zetten en je kind ernaar laten luisteren in zijn of haar rustplekje. Op het internet vind je heel wat meditatiemuziek voor jonge kinderen.
  • Jonge kinderen kunnen erg genieten van aanrakingen. Geef je kind een rug- of voetmassage terwijl hij geniet in zijn rustig plekje.
  • Sluit de rustplek af en lees samen in een prentenboek. Hierdoor wordt je kind niet geprikkeld door geluiden of beelden van buitenaf en kan hij zich enkel richten op jou en het verhaal.

En voor mama en papa?

Uiteraard zien we onszelf niet meteen in een tipi-tent kruipen, maar ook voor jezelf kan je een plaatsje voorzien waar je even tot rust kan komen. Zo geef je zelfs het goede voorbeeld: ook mama of papa heeft wel eens tijd nodig voor zichzelf, het is dus oké als ook ik mijzelf even wat ruimte gun. Je kindje zal trouwens makkelijker aanvaarden dat jij even met rust gelaten wil worden, als hij zelf ook zo’n rustplekje heeft. Lees ook:  Hoe wakker je interesse voor boekjes aan bij kinderen? Hoe ga je best om met woede-uitbarstingen, huil- en driftbuien bij je kind?


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram