Peuter 26 Jun 2019 Paulien

Mazelen: wat zijn de symptomen en wat moet je eraan doen?

Wat weet jij over mazelen? De meeste mensen denken meteen aan vervelend jeukende rode bultjes, kleine kinderen en daar stopt het. Wij vertellen je alles wat je moet weten over mazelen en wat je moet doen als iemand in je buurt mazelen krijgt. 

Symptomen van mazelen

  • Hoge koorts (tot meer dan 39 °C).
  • Erg zieke indruk, algemene malaise.
  • Pijnlijke of ontstoken rode ogen.
  • Hoesten, lopende neus.
  • Huiduitslag: na 3 tot 7 dagen, kleine witte vlekjes in de mond (Koplik vlekjes) en rode vlekken die beginnen achter de oren en zich via de hals verspreiden over het hele lichaam in een periode van drie dagen.

Hoe verspreidt het virus zich?

Mazelen zijn extreem besmettelijk. Bijna iedereen die niet gevaccineerd is en in contact komt met het virus, wordt ziek. Het virus wordt overgedragen via vochtdruppeltjes die in lucht zweven, direct contact met snot of slijm en soms zelf via besmette voorwerpen.

Het lastige is dat een ziek persoon al besmettelijk is vanaf vier dagen voor de rode uitslag zich vormt. Je weet dus niet wanneer iemand besmettelijk is en wanneer je peuter zelf besmet wordt. Handen wassen en handje voor de mond helpen jammer genoeg niet tegen de besmetting.

Wat kan je doen als je vermoedt dat je peuter mazelen heeft?

Ga naar de dokter

Bij elk vermoeden van mazelen ga je het beste meteen naar de dokter. Ook als jij of je kleintje in aanraking bent gekomen met iemand die mazelen heeft.

Meld de besmetting

Als je peuter mazelen heeft, moet je zo snel mogelijk de school of de kinderopvang contacteren en hen op de hoogte brengen van de besmetting. Zo kan dit doorgegeven worden aan de andere ouders en kunnen zij op de juiste manier reageren als hun kind besmet is.

Niet naar school

Zoals hierboven al gezegd werd: mazelen zijn uiterst besmettelijk. Je peuter naar de opvang of naar school sturen is dus geen goed idee. Je arts zal je hier meer duidelijkheid in geven, maar je kind moet zeker tot 4 dagen na het verschijnen van de uitslag thuisblijven.

Verhoogd risico?

Als je meerdere kinderen hebt of je bent zelf zwanger, kan je het beste contact met de zieke vermijden. Zwangere vrouwen en jonge ongevaccineerde kinderen hebben namelijk kans op ernstigere symptomen van de ziekte en bij zwangere vrouwen kan het zelfs leiden tot vroeggeboorte.

Vaccineren

Als je in contact bent gekomen met een besmet persoon en je bent nog niet gevaccineerd, dan kan een vaccinatie na blootstelling extra bescherming bieden. De vaccinatie moet dan wel zo snel mogelijk gebeuren, liefst binnen de 24 uur en ten laatste 72 uur na de blootstelling.

Lees ook: Zo herken je de eerste tekenen van diabetes bij je peuter

Meer weten? Gezondheid.be

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Mazelen: wat zijn de symptomen en wat moet je eraan doen?
Sluiten