Zwangerschap 1 Nov 2019 Paulien

Alles wat je moet weten over de kinderziekte mazelen tijdens je zwangerschap

De meeste kinderen worden ingeënt tegen mazelen. Maar de ziekte komt nog geregeld voor. Als je nooit bent ingeënt tegen de mazelen en de ziekte niet hebt doorgemaakt, dan bestaat het risico dat je tijdens de zwangerschap besmet wordt.

Mazelen tijdens de zwangerschap kan veel ernstiger verlopen en gepaard gaan met hoge koorts. Koorts kan een miskraam of een vroeggeboorte opwekken. Of mazelen afwijkingen bij de ongeboren baby kan veroorzaken, is niet bekend. Bij pasgeborenen van moeders die niet immuun zijn, verlopen de mazelen zeer ernstig en soms dodelijk.

Wat kan je doen?

  • Je mag niet gevaccineerd worden als je zwanger bent. Na de vaccinatie mag je niet zwanger worden binnen de eerste maand.
  • Als je niet gevaccineerd bent, probeer dan zoveel mogelijk contact te vermijden met mensen die mazelen hebben. Dat is niet eenvoudig, omdat iemand die mazelen heeft de ziekte reeds kan overdragen in de vier dagen voor de eerste rode vlekjes verschijnen.
  • Als je contact hebt gehad met iemand met mazelen of zelf mazelen krijgt, raadpleeg dan onmiddellijk je (huis)arts.

Wat kan je arts doen?

  • Indien je niet (volledig) bent gevaccineerd, kan binnen 1 week na besmetting overwogen worden om immunoglobuline te geven.
  • Zo nodig kan symptomatische behandeling ter bestrijding van koorts en dehydratie worden toegepast.

Bron: DomusMedica

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Alles wat je moet weten over de kinderziekte mazelen tijdens je zwangerschap
Sluiten