Mag je tijdens je zwangerschap blijven werken?

dossier Veel vrouwen gaan door met werken tot vlak voor de bevalling en veel mama's geven nog borstvoeding als ze weer aan het werk gaan. Als je gezond bent en het werk niet te zwaar is, is dat eigenlijk geen probleem. Werken heeft doorgaans geen negatieve invloed op de zwangerschap of de baby, maar het is niet voor iedereen weggelegd om te blijven werken.

Wanneer blijf je beter thuis?

  • In sommige gevallen overleg je best met je huisarts of gynaecoloog: Als je zwanger bent van een meerling, als je al eerder zwangerschapsproblemen hebt gehad (bijv. vroegtijdige weeën), als je zwangerschap niet vlekkeloos verloopt, enzovoort.
  • In een aantal beroepen lopen zwangere vrouwen extra risico’s die kunnen leiden tot een miskraam, een te vroeg geboren kind, afwijkingen of ziektes bij het kindje. In zo'n geval kan het nodig zijn dat je werkinhoud tijdelijk wordt aangepast of dat je tijdelijk stopt met werken. Gezondheidswerkers, dierenartsen en -verzorgers, personen die met jonge of zieke kinderen werken, kinderverzorgsters, onderwijzend personeel, mensen die met chemische producten werken, personen die veel hefwerk verrichten of met harde geluiden en trillingen te maken hebben, vliegtuigpersoneel, enzovoort.
In de laatste acht weken van de zwangerschap kan je werkgever je niet verplichten om nog nachtarbeid te verrichten. Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, mag je ook geen overuren doen. Dat betekent dat je maximum 9 uur per dag mag werken, en de wekelijkse arbeidsduur niet mag overschrijden.

Luister naar je lichaam

Zelfs wanneer er geen complicaties zijn, is het belangrijk om te luisteren naar je lichaam.
  • Neem regelmatig een pauze, zeker als je moe bent.
  • Blijf niet te lang in dezelfde houding, maar wissel af. Sta of zit niet te lang.
  • Probeer overdag vaak met je voeten omhoog te zitten. Daardoor stimuleer je de bloeddoorstroming en kan je zwelling van enkels en voeten verminderen.
  • Let goed op je houding bij het tillen van zware spullen (meer dan 5 kilo). Zak door de kniee¨n en til vanuit de benen, niet vanuit de rug en heupen.
  • Probeer tijdens de zwangerschap, en vooral tijdens de laatste drie maanden, veel staan, (trap)lopen, bukken, hurken en knielen te beperken waar mogelijk.
  • Heb je veel stress door het werk? Zoek dan naar mogelijkheden om de stress te verminderen, door je werk anders in te delen, het wat rustiger aan te doen… Bespreek dit met je werkgever.
Lees ook: Wat je moet weten over werken tijdens je zwangerschap Bronnen: https://werk.belgie.be https://www.riziv.fgov.be


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram