Zwangerschap 2 Mar 2020 Paulien

Mag je skiën als je zwanger bent?

Ben je zwanger en wil je toch graag op wintersportvakantie gaan? Dat is geen probleem, als je bepaalde bepaalde voorzorgen neemt.

Alpineski

Alpineski is een veeleisende discipline, zo begint dr. Luc Baeyens, gynaecoloog en sportarts verbonden aan het Brugmann-ziekenhuis in Brussel. Een zwangerschap wordt, vanaf de eerste dagen, gekenmerkt door een vochtophoping in de spieren en een verslapping van de pezen, wat het risico op letsels bij ski en ook bij schaatsen, doet toenemen, aldus dr. Baeyens.

Bovendien verplaatst het zwaartepunt van het lichaam zich tijdens de zwangerschap, vooral vanaf de 5de maand, waardoor de coördinatie van spieren en zenuwen moeilijker verloopt.

Directe of indirecte slagen in de buikstreek kunnen ook een gevaar betekenen voor de foetus. Ze kunnen aanleiding geven tot het loslaten van de placenta, vroegtijdige weeën en zelfs een scheur in de baarmoeder. Dit soort ongelukken treedt op vanaf de 4de à 5de maand, zelden of nooit eerder.

Een laatste punt is dat de borsten van een zwangere vrouw niet alleen groter en zwaarder worden, maar ook veel gevoeliger zijn. Een stoot tegen de borst kan in die omstandigheden erg pijnlijk zijn.

“Rekening houdend met al die elementen, dient alpine ski ten zeerste te worden afgeraden vanaf de 4de zwangerschapsmaand,” zo meent Dr. Baeyens.

Langlauf

Langlaufski is daarentegen een uithoudingssport waarbij weinig of geen risico’s bestaan op ernstige ongevallen. Voor zwangere vrouwen in goede conditie en met een goede uithouding bestaat er volgens dr. Baeyens dan ook geen enkel bezwaar om tot op het einde van de zwangerschap te langlaufen.

De enige beperking is misschien dat je niet tot het uiterste mag gaan, en ervoor moet zorgen dat je algemene fysieke conditie voldoende sterk is om gedurende een paar uur op de latten te staan.

Lees ook: Waar moet je op letten als je wil sporten tijdens je zwangerschap?

Bron: 
https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=260

We hebben ook een wekelijkse nieuwsbrief.

Wil jij die graag in je mailbox? Schrijf je dan hier in!

Reageer op artikel:
Mag je skiën als je zwanger bent?
Sluiten