Baby 26 Dec 2020 Sofie Van Rossom

Mag je een kindje wakker maken?

Mensen zeggen weleens: ‘Never wake a sleeping baby’. Maar is dat wel zo? We vroegen het aan onze vaste  slaapcoach Nathalie Schittekatte van Snuggles and Dreams. “Er zit wel wat waarheid in, maar er zijn zeker ook uitzonderingen.”

“Onlogisch, maar wel efficiënt”

Newborns

“Newborns die goed slapen overdag, moeten ook soms wakker gemaakt worden. Zij hebben intrinsiek een bepaald aantal voedingen nodig, en als ze die overdag niet nemen, zullen ze er ’s nachts om vragen. Wanneer ze dus overdag door een voeding heen zouden slapen, raad ik aan om de baby wakker te maken zodat hij deze voeding niet ’s nachts hoeft in te halen.”

Baby’s

“Ook bij iets oudere kindjes kan het nodig zijn om ze wakker te maken. Als het ochtenddutje bijvoorbeeld twee uur duurt en je opmerkt dat hij daardoor in de namiddag maar heel kort slaapt. Misschien slaat hij zelfs zijn tweede dutje over? In zo’n geval krijg je een te lange wakkertijd in de namiddag, waardoor hij oververmoeid raakt. Het lichaam gaat dan meer cortisol aanmaken, dat is een stresshormoon dat ons onder andere wakker en alert houdt, maar er ook voor zorgt dat het moeilijker is om in slaap te vallen bij bedtijd. Door het ochtenddutje in te korten, zal het namiddagdutje dus kwalitatiever zijn, wat voor een betere balans zal zorgen in de dagen en voor meer rust zal zorgen ’s nachts.”

Vroege vogels

“Er zijn ook kindjes die ’s ochtends heel vroeg aan de dag willen beginnen en die dan ‘s middags drie uur slapen. Zij halen eigenlijk de ‘schade’ in van vroeg op te zijn, dus ook in zo’n situatie kan je beter je kindje wakker maken, met het oog op een betere nachtrust. Als ik met gezinnen werk, proberen we de slaapgewoontes zo aan te passen dat de dag niet voor 6.30 uur start.”

Eerder vertelde Nathalie ook al dat je kindje best op een donkere kamer slaapt, dat je slaapassociaties best kan vermijden en hoe je nachtvoedingen kan afbouwen.

Je vindt Snugglesanddreams ook op Facebook en Instagram.
We deden een uur lang een live Q&A met Nathalie op Instagram om de meest voorkomende vragen te kunnen beantwoorden. Herbekijken kan hier.

Lees ook:
Slaapregressie: Als je kindje plots slecht slaapt
Wanneer slaapt een baby door?
Slaapcoach Nathalie over dutjes: waar, hoeveel en hoelang?

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Mag je een kindje wakker maken?
Sluiten