Baby 23 Jun 2019 Paulien

8 tips om luieruitslag bij je baby te voorkomen

Bijna alle baby’s hebben wel eens last van luieruitslag. Deze uitslag is ongevaarlijk maar kan wel voor irritatie en pijn zorgen bij je baby. En dat wil je liever niet natuurlijk. Hier zijn enkele tips om luieruitslag bij je baby te voorkomen.

1. Welke soort luier?

Het is niet helemaal duidelijk wel soort luier je baby beter beschermt tegen luieruitslag, dus zowel wegwerpluiers als herbruikbare zijn goed. Let er wel op dat je luiers geen afschermende laag hebben, die laten namelijk minder lucht door, waardoor meer irritatie kan ontstaan.

2. Azijn?

Als je katoenen, herbruikbare luiers gebruikt en je kleintje heeft vaker last van luieruitslag, dan kan het zijn dat de zeepresten niet volledig uit de stof spoelen na het wassen. Spoel daarom de luiers zelf nog even na in een badje met water en twee eetlepels azijn.

3. Regelmatig verschonen

Om luieruitslag te voorkomen is het belangrijk om je baby regelmatig te verschonen. Dus verschoon je baby zeker na elke ‘boodschap’ en als je merkt dat je baby last krijgt van luieruitslag, ververs je hem of haar het beste om de drie à vier uur.

4. Niet te veel zeep

Als je de billetjes van je baby schoonmaakt gebruik je het beste gewoon lauw water en wrijf je zachtjes over de billen met een washandje. Stoelgang kan je makkelijker verwijderen met zeep, maar die mag je niet te vaak gebruiken. Maximaal twee keer per dag mag je je baby wassen met een milde zeep.

5. Billendoekjes

Gebruik zeker geen geparfumeerde billendoekjes, deze kunnen voor irritatie zorgen. Niet-geparfumeerde, alcoholvrije doekjes mag je wel gebruiken, maar ook deze gebruik je beter niet te vaak. Als je lauw water en een washandje bij de hand hebt, is dat altijd de betere optie.

6. Zalf

Een beschermende zalf of olie aanbrengen na de reiniging kan ook helpen. Dit laagje beschermt de huid tegen de uitwerpselen in de pamper van je baby. Als je baby echt hardnekkig last heeft van luieruitslag, kan je beter even met je arts bespreken welke zalf je het beste gebruikt.

7. Geen talkpoeder

Gebruik geen talkpoeder. Als het poeder zich vermengt met vocht kan het samenkoeken en dan vormt het een ideale voedingsbodem voor allerlei bacteriën en die gaan dan weer de billetjes van je baby irriteren.

8. Met de billen bloot

Als je je baby verschoond hebt, laat je hem beter nog even zonder pamper op het verzorgingskussen liggen. Dan kunnen zijn of haar billetjes goed drogen en heb je weer minder kans op uitslag.

Lees ook: 10 tips om vliegen met je baby aangenamer te maken

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
8 tips om luieruitslag bij je baby te voorkomen
Sluiten