Zwangerschap 11 May 2021 Paulien

Alles over een zwangerschapsstreep of linea nigra

Bij ongeveer driekwart van de zwangere vrouwen verschijnt een zwangerschapsstreep op de buik. Maar hoe komt die daar? En nog belangrijker, gaat hij weer weg?

Veel vrouwen denken dat de zwangerschapsstreep plotseling verschijnt in het tweede of derde trimester. De streep heb je echter altijd al, de linea alba, maar deze is amper tot niet te zien als je niet zwanger bent.

Hormonen en buikspieren

De lijn verschijnt in het midden van je buikspieren. Zodra je zwanger bent en je buik opgerekt wordt, verschuiven je buikspieren steeds meer naar de zijkant. Het stukje huid ertussen verkleurt vervolgens door de toename van zwangerschapshormonen in je lichaam.

Tijdens je zwangerschap maak je meer pigment aan, waardoor de linea alba langzaam verandert in de linea nigra. De toename van pigment in je huid kan ook verkleuringen op de rest van je lichaam tot gevolg hebben. De meest voorkomende is het ‘zwangerschapsmasker,’ waarbij de huid in het gezicht een stuk donkerder wordt.

In principe geldt: hoe donkerder jouw huidskleur, hoe sneller de lijn verschijnt. Als je van nature een hele lichte huid hebt, zal je streep minder of misschien helemaal niet zichtbaar zijn.

Wat kan je doen aan de linea nigra?

Ongeveer driekwart van de vrouwen krijgt een duidelijke donkere streep over de buik. In veel gevallen loopt deze van het schaambeen tot de navel, bij ‘the lucky few’ loopt deze nog een stuk boven de navel door. Door je hormoonhuishouding en toename in pigment is hier weinig aan te doen.

Wel kan je ervoor zorgen dat je je huid extra beschermt als je in de zon zit. Smeer je buik extra goed in of trek een lijntje over je zwangerschapsstreep met een sunblocker of zonnebrand met een hoge factor.

En verder? Draag je zwangerschapsstreep met trots!

Hoe lang blijft de zwangerschapsstreep zichtbaar?

De zwangerschapsstreep komt meestal tot uiting op het moment dat je buikspieren verder uit elkaar getrokken worden. Dit gebeurt dus meestal in je tweede of derde trimester. Na een bevalling blijft de streep nog wel even zichtbaar, maar wordt hij langzaam minder uitgesproken zodra de zwangerschapshormonen in je lichaam afnemen. Na ongeveer een half jaar tot een jaar is de streep volledig weg. Al kan hij nog net iets langer zichtbaar blijven als je (lang) borstvoeding geeft.

Lees ook:
Nieuw bewijs dat paracetamol toch niet 100% veilig is tijdens de zwangerschap
11 dingen die elke zwangere vrouw stiekem doet (Ssstt!!!)
Factchecker: Worden meer kindjes geboren bij volle maan?
De navelstreng na de bevalling laten uitkloppen of melken: wat is dat?
Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Alles over een zwangerschapsstreep of linea nigra
Sluiten