Let op met liniment: zo gebruik je het juist

dossier

Velen van ons gebruiken liniment, een soort reinigingsmelk, om de billetjes van de baby proper te maken bij een luierwissel. Je brengt wat liniment aan op een watje, doekje of washandje, gaat ermee over het poepje van je baby en klaar. Of dat dacht je tenminste…

Wat is liniment?

Liniment is een mengsel van kalkwater (basisch) en olijfolie. Bijenwas kan worden toegevoegd als bindmiddel en stabilisator, en that’s it. In theorie althans, want in de praktijk voegen veel merken ingrediënten toe voor een betere bewaring van het product of om de huidverzachtende eigenschappen te versterken. Het industriële smeersel kan dus de juiste samenstelling hebben en toch ook ongewenste bestanddelen bevatten.

Liniment reinigt niet

Van kalkwater wordt verondersteld dat het microben doodt, maar vergis je niet, liniment elimineert geen bacteriën. In feite is het net alsof je jezelf na een toiletbezoek zou reinigen met bodylotion. Door de vettige substantie kan je de restjes uitwerpselen wel makkelijk verwijderen, en het zuurneutraliserende effect van kalkwater is ook een pluspunt, maar wat niet met het blote oog zichtbaar is, blijft achter. Met vochtige doekjes is dat ook zo, maar het probleem is dat door de zalf een laagje achterblijft, waardoor de kleine deeltjes ontlasting en urine tussen de huid en de zalflaag vast komen te zitten. Zo vergroot je de kans op luieruitslag, wat je uiteraard net wil vermijden.

Als je liniment gebruikt op billetjes die al wat geïrriteerd zijn, wordt het al helemaal link. Kalkwater, dat in zuivere vorm corrosief is, kan de huid verbranden en bacteriën kunnen zich onder de vetlaag vermenigvuldigen, wat de infectie alleen verergert.

Wanneer en hoe moet kan je liniment dan wél veilig gebruiken?  

Je voorraad liniment weggooien hoeft zeker niet, want het product heeft ook echt wel belangrijke positieve eigenschappen (de huid beschermen en de pH-waarde ervan herstellen) zolang je ’t maar juist gebruikt:

- Schud de fles altijd voor gebruik, en breng het product enkel aan op een schoon, droog en gezond zitvlakje.
- Geef bij een vuile luier de voorkeur aan een washandje om de billetjes proper te maken. Je kan het onder stromend water uitspoelen. Is er geen gootsteen in de buurt? Dan kan liniment wel handig zijn om het poepje proper te maken, maar gebruik daarna dan nog even een vochtig doekje om ook de onzichtbare restjes te verwijderen. Eventueel kan je nog luiercrème gebruiken om het gevoelige huidje te helpen herstellen.
- Liniment kan ook perfect na het wassen en het drogen van de babybilletjes, op een perfect proper poepje dus. Vooral als je kindje gaat slapen, is dat nuttig, omdat hij dan lang met dezelfde luier moet doen. Het zalflaagje dient dan als bescherming, om huidirritaties te voorkomen.
- Hoe verleidelijk ook, gebruik liniment niet als make-upremover of vochtinbrengende crème voor je gezicht. De pH-waarde van de huid van je gezicht is niet dezelfde als die van babybilletjes waarvan de zuurtegraad door uitwerpselen is veranderd. Om te hydrateren kan je bijvoorbeeld wel olijfolie van de eerste persing gebruiken.

Lees ook:
3 natuurlijke middeltjes tegen de droge hoofdhuid van je baby
Haargroei bij je baby: alles wat je erover moet weten
Nageltjes knippen bij een baby: de tips en tricks die je moet kennen
Wanneer slaapt een baby door?


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram