LEESTIP. ‘Vrouw. Met Kind.’: het leed en de liefde van een alleenstaande mama

Meer dan 14% van de gezinnen zijn eenoudergezinnen, waarvan 80% moeders. Céline Malyster schreef een oprechte roman over dat thema. Ze maakt komaf met de vooroordelen waar een alleenstaande moeder mee te maken krijgt. Redactrice Annemie las het boek en deelt haar bevindingen met jullie.

“Als mama van drie heb ik niet veel tijd om te lezen. Maar als ik eenmaal aan een boek begin en het verhaal me echt kan boeien, dan wring ik me in de zotste bochten om toch maar verder te kunnen lezen.

De debuutroman van Céline Malyster ‘Vrouw. Met Kind.’ verslond ik op twee dagen tijd. De auteur vertelt het verhaal van Céleste, een jonge vrouw die vlak voor de geboorte van haar kind verlaten wordt door haar man. Met een bewonderenswaardige precisie worden haar ervaringen, gedachtes en gevoelens beschreven. We lezen niet alleen hoe de vrouw zich een weg baant door haar leven als alleenstaande moeder, maar ook over de littekens die ze meedraagt na een woelige kindertijd en haar innerlijke strijd om vooruit te komen in het leven.

Overstijgende liefde

In een ander soort boek had dit een rauw en donker verhaal kunnen worden, maar dat is niet wat Céline Malyster ervan gemaakt heeft. Meeslepende dialogen, een romantische rode draad en een hartverwarmende portie menselijkheid zorgen ervoor dat heel wat vrouwen zich zullen kunnen identificeren met het hoofdpersonage, ook al is hun situatie misschien helemaal anders. Want hebben we ons niet allemaal al eens verbaasd over de alles overstijgende liefde die een moeder voor haar kind kan voelen, over hoe de band tussen een mama en haar dochter verandert, eens de dochter zelf moeder wordt, of over het besef dat je met de vader van je kind iets bijzonders deelt, wat er ook gebeurt?

Een bijzondere vermelding verdienen de heerlijke quotes uit de mond van Célestes grootouders. Je zou bijna willen dat je ze zelf hebt meegekregen als levensadvies.

“Het leven is één groot gevecht om overeind te blijven en er zo onbeschadigd mogelijk doorheen te komen. Er liggen al genoeg vijanden op de loer. Je hoeft niet ook nog eens met jezelf te vechten. Spaar je krachten, schat.”

Bedankt, Céline Malyster (of diens Mamie), daar moest ik nog eens aan herinnerd worden.”

 “Vrouw. Met kind.” Van Céline Malyster verscheen bij uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts.

Lees ook:
LEESTIP. ‘Ben ik dan een slechte mama?’
LEESTIP. ‘Verlos ons’
LEESTIP. ‘Denk als je peuter/kleuter’

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
LEESTIP. ‘Vrouw. Met Kind.’: het leed en de liefde van een alleenstaande mama
Sluiten