LEESTIP. ‘Het is een fase’ van Rien de Mey

“Het is een fase.” Hoe vaak ik die vier woorden als een soort van mantra heb gepreveld… Ze stonden symbool voor licht aan het einde van de tunnel. Telkens ik ze mompelde, zag ik mezelf in een verre toekomst vrolijk rondhuppelen met drie blije, gezonde en brave kinderen.

Ondertussen liggen hun baby- en kleuterjaren definitief achter me. Blij, gezond en braaf zijn ze in de mate van het mogelijke. Huppelen doe ik nog steeds niet, maar het is zeker niet meer het ploeteren van een aantal jaar geleden. Het zinnetje klopt dus. Het was een fase. Eentje waar elke nieuwbakken ouder zich aan mag verwachten. Maar ook eentje om van te genieten, ondanks alles. Voor je het weet, is het voorbij, of je dat nu wil of niet. Het voordeel van fases is immers dat ze van voorbijgaande aard zijn. Het nadeel ervan is exact hetzelfde.

Maar hoe doe je dat, genieten, als je leven zonet drastisch op z’n kop werd gezet? Mij lukte het kind na kind een beetje beter. Waarschijnlijk omdat ik het allemaal al eens had gedaan, misschien omdat ik beter leerde loslaten, maar zeker omdat ik elke keer meer hulp zocht én toeliet. Want daar is niks mis mee, integendeel.

Om het met de woorden van Rien de Mey te zeggen: “Als je ergens niet uitkomt: zoek hulp. De oplossing ligt vaak dichterbij dan je denkt.” Rien nam haar eigen advies trouwens heel serieus en trok tijdens het eerste levensjaar van haar zoontje naar elke mogelijke expert en specialist. Alle tips en informatie die ze tijdens haar zoektocht bij elkaar sprokkelde, heeft ze verzameld in het boek met de oh zo passende titel ‘Het is een fase – Een praktische lifestylegids voor je eerste jaar als mama’.

Het zoveelste boek op rij dat je onderdompelt in de wereld van lekkende borsten, schreeuwende baby’s en goed gevulde luiers? Zeker niet. Het leven van een jonge moeder stelt immers zoveel meer voor. Oké, je brengt best wel wat tijd door in de wachtkamer van de gynaecoloog, de vroedvrouw en de kinderarts, maar het advies van een visagist, een kapper, een lingeriestylist en een personal trainer is zeker zo belangrijk. Een lijf dat nog niet zo lang geleden een kind omhulde, vraagt immers om een iets andere aanpak dan je voordien gewoon was. Een eerlijke aanpak, die geen enkel taboe schuwt. Hoe kom je toe aan seks als je allebei moe bent? Wat moet je weten als je corrigerend ondergoed gaat shoppen? En is het normaal dat je vagina gênante geluidjes maakt? In dit boek wordt elk onderwerp even onomwonden en eerlijk besproken, zowel door experts als door ouders die hun eigen ervaringen delen. Riens intro’s bij elk hoofdstukje zouden een boekje op zich kunnen zijn, maar hier houden ze het geheel luchtig en bij momenten zelfs grappig.

Nog belangrijk voor wie niet zit te wachten op zoveel lijfelijke informatie: ‘Het is een fase’ heeft het evengoed over de eerste keer reizen met je baby, over hoe je de mooiste babyfoto neemt en het langverwachte eerste verjaardagsfeest organiseert.

Ik kijk al uit naar een vervolg op dit boek. Want dat eerste jaar als mama, ook dat is een fase. En zoals dat met fases gaat: elke einde is een nieuw begin. Ons gezin nadert de puberfase. Ik vermoed dat ik mijn mantra binnenkort weer kan bovenhalen.

 

“Het is een fase. Een praktische lifestylegids voor je eerste jaar als mama” van Rien de Mey is verschenen bij Lannoo en kost 24,99 euro.

Nog meer leesinspiratie?

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
LEESTIP. ‘Het is een fase’ van Rien de Mey
Sluiten