Baby 17 Mar 2021 Sofie Van Rossom

Kraamtijd: Waarom hebben baby’s het de tweede (en derde) nacht zo lastig?

De eerste nacht na de bevalling doen mama’s meestal amper een oog dicht, omdat de adrenaline nog door hun lijf giert (en ze liefst ook de hele nacht naar hun kindje kijken), maar de tweede nacht is het doorgaans de baby die de mama uit de slaap houdt…

De eerste 24 uur na de bevalling

In de eerste twee uur na de bevalling zit je kindje in een soort van ontwaakfase. Hij sluit zijn ogen, opent ze, kijkt naar je, dommelt in, wordt wakker enzovoort… Daarna start een herstelfase, die gemiddeld 24 uur duurt en waarin je baby bijna voortdurend slaapt. Da’s belangrijk om te bekomen, want de geboorte was niet alleen zwaar voor jou, maar ook een heel intensief avontuur voor je kleintje.

De tweede (en derde) nacht na de bevalling

In de tweede nacht na de geboorte wordt een baby onrustig. Hij beseft dat hij niet meer in de veilige baarmoeder zit en is hopeloos op zoek naar troost: hij wil veel drinken en heeft een sterke behoefte aan huidcontact. Misschien lijkt het zelfs alsof hij de hele nacht door blijft huilen. Heel ontmoedigend voor een jonge mama die midden in een hormonale terugval zit en ’s nachts het gevoel heeft er alleen voor te staan. Geen paniek, het wordt beter, maar het kan wel goed zijn dat nacht drie ook een zware wordt.

Een normale en zelfs noodzakelijke fase

Hoewel het mentaal en fysiek uitputtend is, werpen die moeilijke eerste nachten wel vruchten af. Jullie leren elkaar kennen, onbewust wordt een band gesmeed en als je besloten hebt borstvoeding te geven, zal de baby door het vele drinken de melkproductie stimuleren. Heb je het gevoel dat je baby amper wat binnen krijgt tijdens de eerste voedingen? Weet dan dat colostrum (de eerste melk, die ook wel vloeibaar goud wordt genoemd) boordevol voedingsstoffen zit en de bloedsuikerspiegel van je pasgeborene stabiliseert. Bovendien is het maagje ook nog maar heel klein en is het dus met enkele druppels al gevuld. Met andere woorden: je baby heeft alles wat hij nodig heeft voor een goede start.

De eerste 3-4 dagen na de geboorte

In de dagen na de geboorte zal je baby wat gewicht verliezen. Een gewichtsverlies van 5% tot 7% is normaal, pas bij 10% of meer kan er sprake zijn van uitdroging. De vele voedingen tijdens de tweede en derde nacht zorgen er alvast voor dat hij aansterkt. Borstvoedingsbaby’s zouden twee weken na de geboorte terug op het geboortegewicht moeten zitten.

Vraag om hulp

Verblijf je op de kraamafdeling? Aarzel dan niet om een vroedvrouw of een kinderverzorgster om hulp te roepen, zeker als je na een keizersnede zelf amper mobiel bent. In zo’n geval is het trouwens geen overbodige luxe om een kamer te nemen waar ook je partner kan overnachten.

Voel je kraamtranen komen? Laat ze dan de vrije loop. Vind je alles nogal overweldigend of beangstigend, of vraag je je af waar die roze wolk blijft? Praat erover. Je bent heus niet de enige kersverse mama die zoiets meemaakt. Integendeel zelfs.

Verblijf je niet meer op de materniteit? Dan vind je een schouder en helpende handen bij een vroedvrouw, lactatiekundige, doula of kraamzorg.

Lees ook:
Beginnen met borstvoeding: de 6-6-6-6-regel
Factchecker: Mag je een (pasgeboren) baby wakker maken voor voeding?
Getuigenis: “Waarom ik geen borstvoeding heb gegeven”
In beeld: bevallen via keizersnede
7 superglamoureuze dingen die gebeuren na de bevalling

Bronnen:
uzleuven.be
babyopkomst.nl

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Kraamtijd: Waarom hebben baby’s het de tweede (en derde) nacht zo lastig?
Sluiten