Kinderziekte met vlekjes: de hand-voet-mondziekte

Hand-voet-mondziekte wordt veroorzaakt door een virus en komt vooral bij kinderen jongeren dan tien jaar voor, vaak aan het einde van de zomer of in de herfst. Tachtig procent van de kindjes die de ziekte doormaken vertoont echter geen symptomen.

Lees ook: Welke kinderziekten met vlekjes zijn er?

Besmettelijk

Er zijn verschillende virussen die hand-voet en mondziekte kunnen veroorzaken, met als voornaamste coxsackievirus A16 en enterovirus type 71. Als je een bepaald type hebt gehad, ben je er langdurig tegen beschermd, maar dus niet tegen de andere types.

Het verspreidt zich door de lucht en door contact tussen mond en ontlasting via de handen. Kinderen kunnen elkaar al besmetten zeven dagen vooraleer ze symptomen krijgen, áls ze al uiterlijke symptomen krijgen. Ook als ze zich weer beter voelen, zijn ze nog enkele weken besmettelijk. Volwassenen worden gewoonlijk niet ziek van het virus.

Lees ook: Hoe herken je windpokken?

Symptomen

Fase 1: Sommigen kinderen hebben tijdens één tot twee dagen last van keelpijn, koorts, hoesten, een neusverkoudheid, misselijkheid, gebrek aan eetlust en een algemeen ziektegevoel.
Fase 2: Nadien ontstaan er rode vlekjes aan de slijmvliezen van het verhemelte en op de tong en/of de wangen. Die veranderen al snel in pijnlijke kleine blaasjes en wondjes (lijkend op aften).  Na een aantal dagen duiken de blaasjes ook op op de handpalmen en voetzolen, en tussen vingers en tenen. In enkele gevallen vormen er zich ook nog rode bobbeltjes op de billen, rond de vagina of penis en in het gezicht.

Lees ook: Wat is de zesde ziekte?

Behandeling

Er bestaat geen specifieke behandeling tegen hand-voet-mondziekte. Je kan wel de symptomen bestrijden, met paracetamol of ibuprofen. Het is ook belangrijk dat je kind veel drinkt, hoewel hij misschien zelf die neiging niet zal hebben door pijn in de mond. Geef in dat geval vaker kleine slokjes water, maar vermijd in elk geval zure dranken zoals vruchtensap. Zorg voor voldoende rust, maar je kind hoeft niet in bed te blijven en mag dus gerust naar buiten. Was altijd goed de handen om het risico op besmetting te beperken.

Lees ook: Wat kan je doen als je kind keelpijn heeft?

Naar de dokter?

Normaal zou de ziekte in twee weken vanzelf genezen, maar in sommige gevallen is het toch raadzaam om naar de dokter te gaan:

  • Je kind drinkt opvallend minder dan normaal
  • Je kind is erg ziek
  • Je kind wordt suf
  • Je kind kreunt of blijft huilen

Lees ook: Wat kan je doen als je baby of kind verkouden is?

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Kinderziekte met vlekjes: de hand-voet-mondziekte
Sluiten