Baby 7 Jul 2019 Paulien

Waarom mogen kinderen jonger dan 1 jaar geen honing eten?

Kinderen zijn dol op alles wat zoet is en ook bij honing likken ze hun vingers af. Toch wordt het sterk afgeraden om kinderen jonger dan één jaar honing te geven. 

Er is een waslijst aan producten die je beter niet aan je kleintje kan geven en honing is daar één van. Dit product kan namelijk minieme sporen bevatten van de bacterie Clostridium Botulinum en dat kan botulisme veroorzaken bij je baby. Het is een gevaarlijke bacterie waar je kind ernstig ziek van kan worden.

geen honing eten

Honing kan een gevaarlijke bacterie bevatten

Honing kán sporen bevatten van de bacterie clostridium botulinum. Deze bacterie maakt de gifstof botuline aan en dit kan de ziekte botulisme veroorzaken (een ernstige voedselvergiftiging). Als een baby wordt besmet met deze bacterie via honing wordt dat infantiel botulisme genoemd. Omdat de darmen van een baby nog niet volledig ontwikkeld zijn, kan dat grote gevolgen hebben voor je kleintje.

geen honing eten

Symptomen van de ziekte

Als je je baby toch per ongeluk honing hebt gegeven, is dat niet meteen een reden om te panikeren. Niet alle honing is namelijk per definitie besmet met deze bacterie. Hou je kindje de komende paar dagen in de gaten (na 24-72 uur treden de verschijnselen op) en let op de volgende symptomen:

– je baby blijft huilen
– verminderde (of het verdwijnen van de) eetlust
– verstopping
– sloomheid

Mocht je een of meerdere van deze verschijnselen bij je baby zien, neem dan zo snel mogelijk contact op met je huisarts.

Lees ook: 8 tips om luieruitslag bij je baby te voorkomen

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Waarom mogen kinderen jonger dan 1 jaar geen honing eten?
Sluiten