Kinderangsten: “Mijn kind is zo vaak bang.”

Maandelijks mogen we op online consultatie bij experte Karolien Raeymaekers, klinisch psycholoog-gedragstherapeut en auteur van Denk als je peuter/kleuter. Deze keer namen we een vraag mee van Julie, wiens zoontje van vijf jaar “bang is voor alles”…

Julie: “De buurkindjes zijn bang tijdens de griezeltocht voor Halloween. Dat begrijp ik. Maar mijn zoontje van 5 jaar is bang voor alles: een stofzuiger, de kapper, naar toilet gaan, een schoothondje, iemand die luid praat… Noem maar op. Telkens weer kruipt hij achter mijn benen, stopt hij met spelen of praten of staat hij aan de grond genageld. Ik probeerde uit te leggen waarom hij niet bang hoeft te zijn, maar het dringt precies niet tot hem door.”

Wat kan je doen als je kind vaak bang is?

Karolien: “Jonge kindjes zijn zeker niet altijd in staat om hun eigen angsten te begrijpen, laat staan onder woorden te brengen. Vaak ligt de eigen fantasie aan de oorzaak van die angsten. Als ouder wordt het dan moeilijk om het juiste verhaal bij het gevoel te ontdekken. Dat hoeft misschien ook niet altijd.

Het bange gevoel, zichtbaar bij jouw kleuter, is een waardevolle seingever. Een alarmsignaal aan de buitenkant, om de nood aan de binnenkant duidelijk te maken.

Probeer te kijken naar de nood die onder de angst ligt. Heeft hij jouw aanwezigheid nodig? Of heeft jouw zoon behoefte aan rust, spel, geborgenheid of erkenning? Elke situatie en elk moment zal anders zijn, waardoor we niet rechtlijnig kunnen begrijpen wat wel en niet lukt. Natuurlijk kan hij alleen naar het toilet, maar misschien lukt dat na een lange schooldag even niet zonder jouw aanwezigheid daarbij. Of misschien waren er die dag al zoveel prikkels, dat die stofzuiger nét de druppel was.

Kinderen hebben bovendien nood aan informatie. Ze begrijpen de wereld nog niet altijd zoals wij dat doen. Een heel alledaagse situatie voor ons, kan onduidelijk zijn voor hen. Zonder die verduidelijking en voorspelbaarheid, stijgt het spanningsniveau en lukt niet alles meer zoals op een ‘opgeladen moment’.

Dus, lieve mama…. Vertraag.

Start niet met het zoeken naar allerlei adviezen en oplossingen. Maar neem eerst de tijd om aan te geven dat je écht ziet wat er gaande is. Jouw zoontje is bang, en dat is geen leuk gevoel. Wees aanwezig. Jouw nabijheid en unieke aandacht zorgen voor rust.

Enkel wanneer de spanning zakt, kan je samen kijken hoe je met het bange gevoel kan omgaan en hoe jij daarbij kan helpen. Probeer daarbij niet te zoeken naar een wonderoplossing. Het is oké om bang te zijn en dat gevoel hoeft niet in één klap te verdwijnen. Wanneer we het bange gevoel wat kleiner kunnen maken, zorgt dat vast voor al wat comfort.

Je leert als het ware jouw zoon een lastig gevoel te accepteren. Je leert hem het gevoel te verdragen, zonder het te ondergaan. Omgaan met dit bange gevoel kan dan gelijk staan aan het actief aanpakken van alle kleine hulp die voorhanden is. Zo lukt het om de angst en spanning te matigen tot een niveau dat wel oké aanvoelt.

Wanneer kinderen echter nog overspoeld zijn door hun emotie, komt er weinig van onze adviezen binnen. Zij zijn bang en wanneer wij als volwassenen dat van de tafel vegen, door te zeggen dat dat niet hoeft, dan verdwijnt het gevoel niet, maar voelen ze zich nog meer ‘alleen’ in dat gevoel. Een kleuter hoeft nog niet altijd zijn emoties te kunnen reguleren. Dat is jullie langetermijnproject en daar mag je gerust nog een hele tijd bij helpen.”

Lees ook:
Wat als je kindje bang is in z’n kamer? Slaapcoach Nathalie geeft raad
Is jouw kind bang voor het onweer? Zo kan je helpen
Wat zijn nachtelijke angstaanvallen en hoe kan je er best mee omgaan?
Wat als je kind niets lust (behalve appelmoes)?

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Kinderangsten: “Mijn kind is zo vaak bang.”
Sluiten