Peuter 17 Aug 2019 Paulien

Is jouw kind bang voor het onweer? Dit kan je eraan doen!

Donder en bliksem: het zijn simpele natuurverschijnselen. Maar waar er voor de een niks aan is, is het voor de ander heel erg eng. Is jouw kind bang voor onweer? Dankzij deze tips kun jij je kleintje geruststellen.

Het is niet heel raar als een kind bang is voor onweer. Die angst – ook wel bekend als brontofobie – hoort bij de ontwikkeling van kinderen. Het kan een teken zijn dat je kind de wereld om zich heen steeds beter begint te begrijpen en merkt dat dit natuurverschijnsel zich niet dagelijks voordoet.

8 tips voor als je kind bang is voor het onweer

Toon begrip voor de angsten van je kind

Ben jij zo iemand die onweer opwindend en fantastisch vindt? Maar maakt onweer je kind bang en huilerig? Dan is het misschien wel moeilijk voor jou om je in te leven in de angst van je kleintje. Jij weet namelijk dat onweer niet gevaarlijk is als je de juiste maatregelen neemt, maar dat beseft jouw kleintje nog niet.

Zeg dus zeker niet dat je peuter maar stoer moet zijn en dat zijn of haar angst stom is. Sta zo goed mogelijk open voor de angst van je kind en luister naar wat hem of haar dwarszit en precies zo bang maakt voor onweer.

Maak er een spelletje van

Tel samen de intervallen tussen het onweer. Zo raakt je kind gefocust op het tellen en bijhouden en vergeet hij of zij de angst voor het onweer.

Leren over onweer

Leer zelf zoveel mogelijk over het onweer. Hoe beter jij het natuurverschijnsel begrijpt, hoe beter je dat kan uitleggen aan je kind. En daar heeft je kind weer baat bij, want hoe meer hij of zij een beeld krijgt bij hoe onweer werkt, hoe minder eng het zal zijn. Leg je kind ook uit wat hij wel en niet mag doen als het onweert, zowel buiten als binnen. Denk aan: de ramen en deuren dichtdoen, binnen blijven, geen gebruik maken van stromend water enzovoort.

Lezen over onweer

Kijk de volgende keer in de bibliotheek of online of er leuke kinderboeken te vinden zijn met onweer als thema. Lees deze verhalen voor aan je kind op momenten dat het onweert, maar ook op momenten dat dit niet het geval is. Door dit soort verhalen voor te lezen, leert je kind dat er nog kinderen zijn die bang zijn voor onweer.

Kijk samen naar het onweer

Door samen naar het onweer te kijken, kijkt je kind als het ware zijn angst recht in de ogen. Vertel terwijl jullie naar het onweer kijken waarom het juist goed is dat het ook hard regent (zo krijgen de plantjes weer extra water). Benadruk dat jullie heerlijk veilig binnenzitten.

Houd het kijken naar onweer eerst kort, kijk bijvoorbeeld eerst een minuutje. Bouw vervolgens langzaam op naar momenten dat jullie er samen langer naar kijken. Let op: ga niet te dichtbij het raam staan, blijf op een paar meter afstand.

Hou hem of haar lekker geborgen

Houd je kind lekker knus dichtbij je. Nestel je samen op de bank met een dekentje over jullie heen. Zorg dat zijn of haar favoriete speelgoed in de buurt staat. Creëer een veilig hoekje waar je kind zich helemaal op z’n gemak voelt.

Zorg voor geluid dat afleidt

Televisiekijken is een optie, maar het onweer kan ook juist afleiden van de tv. Het kan het gevoel geven dat je kind de tekenfilm of het televisieprogramma niet goed kan volgen door de lichtflitsen en bulderend geluid van de donder. Speel in dat geval een muziekje af, of laat je kind luisteren naar een luisterboek.

Oordopjes indoen

Soms kan het harde gerommel van de donder je kind onrustig en angstig maakt. Met oordopjes in wordt dat lawaai al een stuk minder overheersend.

Ben je benieuwd naar welke veiligheidsmaatregelen je precies moet nemen bij onweer? Het Rode Kruis heeft een richtlijn opgesteld.

Lees ook: 5 simpele spelletjes om je peuter beter te doen luisteren

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Is jouw kind bang voor het onweer? Dit kan je eraan doen!
Sluiten