Kan je jouw borsten voorbereiden op borstvoeding?

minimi_pasgeboren_baby_borstvoeding_kraambed.jpg

dossier Vroeger kregen toekomstige moeders wel eens het advies om hun tepels voor te bereiden op de borstvoeding, bijvoorbeeld door met een ruwe handdoek of tandenborstel over hun tepel te wrijven… auwtch! Je tepels regelmatig harder maken door ze te stimuleren was een ander advies. Maar is daar iets van aan? We vroegen het aan Joke Muyldermans, vroedvrouw en lactatiekundige. "Ik kan je geruststellen, je hoeft helemaal niets te doen. Beter nog, jouw lichaam bereidt zich gewoon helemaal zelf voor. Handig toch?!"

Lees ook: Weeën: de verschillende soorten en hoe ze te herkennen

Hoe doet je lichaam dat?

"Waar je borsten zich tijdens de puberteit een eerste keer ontwikkelen, en je dus borstjes krijgt, zijn ze tijdens je zwangerschap klaar voor de volgende stap, onder invloed van de zwangerschapshormonen. De meeste zwangere vrouwen merken doorheen de zwangerschap deze veranderingen op aan hun borsten. Moest dit niet zo zijn, is het zeker nog geen reden tot paniek. Elk lichaam is immers anders.

  • Zo merk je misschien wel dat je borsten iets groter, voor sommigen zelfs een stuk groter, zijn geworden. Het groter of zwaarder worden van de borsten betekent dat de melkklieren zich al wat beginnen vullen, klaar om straks je baby eten te geven.
  • Aan je tepels kan je ook wat verandering zien. Deze worden meestal iets groter en donkerder. Jouw lichaam doet dit niet om jou te plagen, maar om de baby het gemakkelijker te maken de tepel te vinden. Zo ziet hij de tepel beter. Een kleine nevenwerking aan dit systeem is dat je op sommige plekken op je lichaam extra pigment aanmaakt. Het typische zwangerschapsmasker in het gezicht is hier een voorbeeld van, doe dus zeker steeds voldoende en goede zonnecrème aan. De zwangerschapslijn over je buik is hier ook het gevolg van.
  • Maar je tepels hebben nog meer in hun macht. Ken je de kliertjes van Montgomery? Dat zijn die kleine puntjes die je op je tepelhof kan zien. Je merkt het zelf niet, maar deze hebben een bepaalde vetafscheiding. Deze afscheiding heeft 3 functies. Enerzijds houdt het de huid soepel, als je baby drinkt aan de tepel en hier dus wat kracht op zet, zal de tepel gemakkelijker mee stretchen. De vetafscheiding heeft ook een antibacteriële functie. We hebben een uitgang voor de melk, maar dus ook een ingang. Een bescherming tegen de buitenwereld is dus ideaal. En misschien wel de meest wonderlijke kracht: door deze afscheiding heeft je tepel de geur van vruchtwater. Je baby weet dus onmiddellijk waar naartoe."

Lees ook: Krijg je slappe borsten door borstvoeding?

En wat kan de baby dan?

"Wel, ook een baby wordt geboren met enkele reflexen. Een baby kan zoeken naar de borst, een grote hap nemen en beginnen met zuigen. Sommige baby’s hebben wat oefening nodig. Vergelijk met een kindje die instinctief begint te stappen rond zijn eerste leeftijdsjaar. De ene is er onmiddellijk mee weg, de ander zal eerst een tijdje waggelen of het met vallen en opstaan doen. Maar zoals steeds, oefening baart kunst. Het is dus vooral belangrijk je baby voldoende leerkansen te bieden. Onmiddellijk na de geboorte zal dit gebeuren door je baby huid-op-huid bij jou te leggen te leggen. Indien dit om medische reden niet mogelijk zou zijn, dan liefst van zodra het wel mogelijk is, vraag hier zeker naar! Maar ook de uren, dagen en weken nadien leg je je baby best dicht bij jou, zodat je baby geprikkeld wordt door je geur om om eten te vragen. Uiteraard gaat het niet steeds van zelf, maar je baby alle kansen op oefenen bieden, zal al voor velen de oplossing zijn. Te vroeg geboren kindjes kunnen misschien eerst wat moeite hebben met die aangeboren reflexen, ook hier draait het om oefenen en aanbieden. En heb je toch wat moeite? Laat je dan zeker begeleiden door je vroedvrouw of lactatiekundige." 

Lees ook: Borsten: Voor de baby of voor de partner?

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram